Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2018 13:44:13

Americká ekonomika je na tom lépe, než se z posledních dat zdá

Známý investor a ekonom Ed Yardeni poukazuje na to, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku rostla o 4,1 %. „Je to dobrý výsledek, ale ne překvapivě dobrý s ohledem na snížení daní. Překvapivé je spíše to, že růst nebyl ještě vyšší, protože exporty byly přechodně podpořeny snahou vývozců vyhnout se Trumpovým clům,“ hodnotí zmíněný výsledek Yardeni. A dokonce se ptá, zda po očištění od mimořádných vlivů dokonce nedochází ke zpomalení americké ekonomiky.

Pokud americké hospodářství skutečně zpomaluje i přes loňské snížení daní a letošní fiskální expanzi, byl by to podle ekonoma odraz politiky Fedu a jeho zvyšování sazeb a také politiky prezidenta Trumpa, konkrétně zavádění cel. Obojí přitom přispělo i k posilování dolaru, které má také negativní dopad na exporty i na korporátní zisky. „Nepředpokládám, že recese je za rohem, ale vnímám známky slabosti a poslední dobou se jich objevuje stále více. Evidentní výjimkou je trh práce, který hraje v ekonomice významnou roli,“ píše Yardeni a přidává následující úvahy:

Index ekonomických překvapení Citigroup Economic Surprise Index (CESI) jde proti vývoji reálného produktu a vykazuje známky slabosti. CESI ale bývá slabší během prvního čtvrtletí a někdy tento stav přetrvává i do druhého. Jeho vývoj je zobrazen v následujícím grafu, ovšem Yardeni upozorňuje, že ten v sobě neodráží pozitivní revize dat týkající se zaměstnanosti:


Minulý měsíc kleslo i PMI v nevýrobním sektoru, ale zde Yardeni připomíná, že jde o velmi volatilní ukazatel a i poslední data se nacházejí stále relativně vysoko. Nákupy nových nemovitostí pak podle ekonoma již může brzdit růst sazeb u hypoték, ale vývoj počtu žádostí o tyto úvěry to zatím nepotvrzuje. Zdá se však, že svého vrcholu dosáhly prodeje automobilů. „Mám pocit, že vrcholu v této oblasti a možná i v prodeji nemovitostí je nyní dosahováno kvůli chování mileniánů. Ti jsou většinou minimalisty, kteří žijí v bytech ve městech a auta zase tolik nepoužívají. Namísto toho jezdí na kole a používají Uber nebo Lyft,“ míní Yardeni.

Celkově ovšem ekonom soudí, že „americká ekonomika možná není tak slabá, jak by se zdálo podle některých dat“. Jenže také se jí asi nevede tak dobře, jak tvrdí lidé, kteří věří v mohutný pozitivní dopad politiky současné vlády na nabídkovou stranu ekonomiky. Na konečné hodnocení je každopádně podle Yardeniho ještě příliš brzy.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688