Netradiční firemní benefit: aplikace pro odvykání kouření

Zbavit se závislosti na tabáku není snadné Zbavit se závislosti na tabáku je osobní rozhodnutí každého. Podle statistik se to většinou podaří až na šestý pokus. Díky programu Laboratoř Nadace Vodafone odborníci na závislosti vyvinuli moderního pomocníka, který telefon promění v osobního terapeuta dostupného 24 hodin. Vodafone aplikaci exkluzivně nabízí zaměstnancům k otestování.

Tři čtvrtiny kuřáků by chtěly přestat kouřit, jednou ročně se o to pokusí zhruba třetina z nich. Ze zkušeností adiktologů ale vyplývá, že mnoho kuřáků není úspěšných proto, že se do odvykání pouštějí sami a navíc nepřipraveni. Ve startupovém programu Laboratoř Nadace Vodafone proto ve spolupráci s odborníky vznikl moderní nástroj na odvykání kouření.

„Naše aplikace je unikátní v tom, že vychází z klinické praxe a odborných studií. Odvykací program je rozdělený na dvě části. Na část přípravnou a odvykací. Není to tedy tak, že by kuřák musel po stáhnutí aplikace okamžitě cigarety zahodit, ale na tzv. den D se systematicky připravuje ,“ říká Adam Kulhánek, adiktolog a autor aplikace AdiQuit.

Aplikace není volně ke stažení. Svým zaměstnancům ji budou nabízet jen zapojené firmy jako benefit a v rámci programů péče o zdraví zaměstnanců.

„Ve Vodafone respektujeme každého takový jaký je, tedy i pokud kouří. Nikoho nenutíme, aby přestal. Nadace Vodafone ale vývoj aplikace podpořila, proto ji nabízíme kolegům a věříme, že jim přispěje k lepšímu zdraví. Všem, kteří se ji rozhodnou zkusit, držíme pěsti,“ vysvětluje Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace Vodafonu.

Možnost si aplikaci vyzkoušet vzbudila v centrále Vodafone nečekaný zájem. Odvykat s ní zkusí třeba Jolana, která se už několikrát závislosti pokusila zbavit. „Myslím, že přestat kouřit je hlavně o vůli každého kuřáka, ale jestli té vůli může něco třeba jen trochu pomoc, tak proč to nezkusit,“ dodává.

Kromě unikátního mobilního terapeuta mají zaměstnanci Vodafone i další příležitosti k tomu, aby se starali o své zdraví a fyzickou či duševní kondici. Propracovaná wellbeingová strategie se kromě fyzického zdraví zaměřuje také na emoční a duševní hygienu, podporou osobního i profesního růstu, finanční gramotnost, rovnováhu v trávení času v online světě a mimo něj a v neposlední řadě také na vyváženost pracovního a osobního života.

Mezi nejatraktivnější benefity zaměřené na zdraví a blahobyt patří rozhodně volně přístupná tělocvična vybavená posilovacími stroji, aerobními trenažéry, stoly na stolní tenis, gymnastickými míči, podložkami, TRX systémy, činkami a dalšími cvičebními pomůckami, která se nachází přímo v hlavní budově Vodafonu v pražských Stodůlkách.

O vhodnou stravu se starají tzv. zdravomaty a vhodně volené zdravé menu v kantýně. Velký zájem je také o různá sportovních klání, turnaje a Dny zdraví, které zájemcům nabízejí kromě populárních měření tlaku a cholesterolu také zajímavé přednášky a workshopy o zdravém a udržitelném životním stylu. Zaměstnanci mají také možnost zapůjčit si elektrokola či koloběžky, či využít masáže na pracovišti zajišťované nevidomými maséry.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy