Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.08.2018 20:25:15

Po mírném ochlazení chystá počasí návrat teplot k 30°C

 

Aktuální ochlazení na našem území, které přece jenom snížilo teploty až o 9°C, vystřídá v průběhu týdne oteplování. Nevypadá to ale na nástup dalších extrémních veder. Prostě se teplota vrátí ke 30°C. Rána navíc budou chladnější s prodlužujícími se nocemi. Vysoké teploty se nevyhnou nejnižším polohám, kde bude postupně zase až 33°C. V noci na úterý lehce zapršelo v Čechách, na Moravu se voda opět nedostala. Tragická situace se suchem nadále pokračuje a výhledy změnu nečekají. Vysoké teploty letos podle modelů mohou vydržet velmi dlouho a zásadnější ochlazení do konce srpna není moc očekáváno.

Ve středu bude polojasno až oblačno, jen ojediněle slabé přeháňky. Večer se více vyjasní. Teploty 24 až 28°C. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Teploty povyskočí na 26 až 30°C. V pátek by se na program mohla dostat studená fronta. Zřejmě až odpoledne a večer od západu oblačno, místy přeháňky a bouřky. Před frontou bude 28 až 32°C. Už nyní je na modelech patrné, že se objeví bouřky v Čechách a na Moravu možná zase nic nedojde. Zoufalé. Oceán prostě nemá absolutně sílu více zasáhnout do počasí střední Evropy.

Výhled na víkend naznačuje, že bude nejčastěji polojasno, srážek nadále minimum ve formě ojedinělých přeháněk. Teploty se ustálí do rozmezí 25 až 30°C. Rádi bychom předpověděli nějakou vodu, ale možné to není. Na modelech nejsou kromě pár lokálních bouřek žádné srážky. Obvykle je docela suché i září. Snad přijde nějaký zlom s vlhkostí pro srážky. Extrémní sucho pokračuje ve východních Čechách v Podkrkonoší, na Ústecku a velké části Moravy. Lépe na tom jsou jen Beskydy, Šumava a Hrubý Jeseník. Většina řek je úplně vyschlých a zbývá 10 – 20 % obvyklého průtoku vody.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty