Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  14.08.2018 21:23:00

Státní půjčku na bydlení získá jen minimum lidí a rozhodně nevyřeší dostupnost bydlení

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) spustí už zítra nové půjčky na rekonstrukci, stavbu či nákup vlastního bydlení pro mladé rodiny do 36 let. Ty tak od státu získají až 300 tisíc korun na rekonstrukci současného vlastního bytu, 1,2 milionu korun na koupi bytu nebo až dva miliony korun na stavbu či koupi rodinného domu. Jednoprocentní úrokovou sazbu půjde fixovat až na 20 let. Na první pohled bohulibý plán pomoci mladým získat vlastní bydlení je jen nesystémovým plácnutím do vody. Dostane se totiž jen na úplné minimum zájemců.

Zásadním problémem je celkový objem peněz, který stát prostřednictvím SFRB na program vyčlenil. V letošním roce by to mělo být 650 milionů korun a v dalších pak jedna miliarda ročně. To je však jen nepatrný zlomek celkové poptávky na trhu. Jen loni poskytly komerční banky hypotéky za celkem 224 miliard korun. To je oproti státem plánovanému objemu značný nepoměr. Budeme-li počítat, že všichni budou žádat o nejvyšší možnou částku, tak stát každoročně uspokojí jen stovky domácností.

Otázkou také zůstává, zda je nabízená maximální výše opravdu dostatečná. Stát sice tvrdí, že nabídka má směřovat převážně do regionů, kde jsou ceny nemovitostí oproti Praze a velkým městům nižší. Pravdou však je, až ani tam to nemusí často stačit. Naznačuje to průměrná výše hypotéky poskytované komerčními bankami. Ta na konci loňského roku dosáhla 2,15 milionu korun, přičemž nad dvoumilionovou hranicí je nepřetržitě od listopadu 2016. Jde přitom o čísla za celou republiku, týkají se tedy celého území včetně malých měst a obcí.

Nepředpokládám také, že by stát byl při posuzování zájemců o státní půjčku benevolentnější než komerční banky. I on bude muset velmi přísně posuzovat schopnost domácnosti splácet své závazky, což jistě vyřadí další velkou skupinu mladých zájemců. Jedinou výraznější výhodou státní půjčky, nepočítáme-li drobné úlevy za narozené dítě, je velmi dlouhá doba fixace jednoprocentní sazby. Ta může některé rodiny přimět uvažovat o státní půjčce.

Naopak rodiny bez vlastních úspor budou mít i nadále smůlu. I stát bude požadovat minimálně dvacetiprocentní spoluúčast. K dvoumilionové půjčce od státu tak zájemce bude muset přihodit ještě 400 tisíc korun ze svého. To si spousta mladých domácností nemůže dovolit. Troufám si proto tvrdit, že ani státní půjčky dostupnost bydlení zásadně nezvýší.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688