Kvůli suchu dochází pitná voda, pomoci má i speciální technika

TNBiz, 14.8.2018

Kvůli extrémnímu suchu dochází menším obcím i městům pitná voda. Radnice jsou tak nuceny žádat o pomoc Správu státních hmotných rezerv. Ta je obcím schopna do pár hodin dodat cisternu na pitnou vodu. V každém kraji je prý minimálně jeden sklad s desítkami připravených strojů.

Jeden z největších skladů speciální techniky se nachází v Čachovicích u Benátek nad Jizerou. Technika se v minulých letech používala při povodních, letos ale plní významnou roli v boji proti extrémnímu suchu.

Sucho především v malých obcích a městech způsobilo nedostatek pitné vody. Radnice se tak ve velkém obracejí právě na Správu státních hmotných rezerv. A ta má jen v Čachovicích desítky strojů, které jsou okamžitě připraveny k odjezdu.

Do postižených míst se tak například velké nádrže na pitnou vodu dostanou během několika desítek minut. Výhodou je, že v každém kraji je minimálně jeden sklad, který v případě nouze pomůže okolním vesnicích a městům.

Právě kvůli nedostatku pitné vody si oproti minulým rokům obce daleko častěji půjčují například velkou stanici úpravny vody, která je schopná během hodiny pročistit zhruba pět tisíc litrů vody a to i extrémně špinavé.

Pronájem jednoho speciálního stroje stojí několik tisíc korun na den. V případě krizové situace je zapůjčení zdarma.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy