Pavel Šafařík (Sagefin)
Investice  |  14.08.2018 17:03:26

Jak se stát mistrem v časování trhu

Od profesionálních investorů můžeme často slýchat, že při investování do akcií není ani tak důležité načasování vstupu jako výběr té správné firmy (akcie). Tato myšlenka je založena na předpokladu, že vyhledáváme podhodnocené akcie a v případě, že takový trh identifikujeme, nakoupíme za méně, než činí skutečná (fundamentální) hodnota. Díky levnému nákupu by se nám taková investice měla v dlouhodobém horizontu vrátit, bez ohledu na aktuální vývoj na trhu. Tato myšlenka má však několik poměrně zásadních trhlin…

Tržní neefektivita narůstá

První z nich je ta, že akciové trhy jsou v extrémním měřítku manipulované, a proto akciové indexy i jednotlivé akcie mohou stát daleko od své vnitřní hodnoty a ignorovat fundament i po několik dlouhých let. V posledních několika letech jsou tyto rozdíly mezi fundamentální a tržní hodnotou daleko větší a trvají mnohem déle, než tomu bylo v předchozích dekádách.

Tato deformace pak vede k paradoxním situacím. Drtivá většina profesionálních investorů (manažerů aktivně řízených fondů) nedokáže překonat svůj adekvátní benchmark. To však neznamená, že ti, kteří ho nepřekonávají, dělají svou práci špatně a naopak. Podhodnocené akcie totiž v současné době zaznamenávají slabší výkonnost oproti průměru trhu. Je to dáno tím, že tyto podniky stojí mimo pozornost investorů, a z toho důvodu je poptávka na trhu s těmito akciemi oslabená. Naopak akcie, které jsou extrémně nadhodnocené, v současné době překonávají výkonnost akciového indexu. Zde je situace opačná. Velký zájem ze strany investorů zvyšuje poptávku na trhu s akciemi, čímž valuace společnosti rostou. Pokud manažer aktivně spravovaného fondu nedokáže překonat akciový index, jednoduše nemá smysl do takového fondu investovat a je lepší nakoupit pasivně spravovaný fond, který akciový index kopíruje. Pokud výkonnost akciového indexu překonat dokáže, byl bych obezřetný o to více a pečlivě si prostudoval jednotlivé akcie, jenž fond nakupuje. Je totiž velmi pravděpodobné, že je takový fond skrz na skrz prošpikovaný akciemi, které jsou extrémně nadhodnocené ba přímo nebezpečné pro investování.

Investování – hra bohatých či neúspěšných?

Pokud někdo investuje, a nemusí se přitom jednat pouze o akcie, nemůže očekávat nějaké závratné zbohatnutí. Investování je spíše o ochraně a udržení hodnoty majetku než o jeho rozmnožování. Investování má smysl především u lidí, kteří už majetní jsou. Jakmile ale někdo investování začne brát jinak než jako ochranu majetku, má zaděláno na velký malér.

Mnoho manažerů aktivně řízených fondů po celém světě se den co den snaží překonávat návratnost širšího trhu (akciového indexu). Většina z nich však neuspěje a ti, kteří ano, většinou pouze na krátkou dobu. Důvodem jejich neúspěchu často není ten, že by vybírali nesprávné (nadhodnocené) akcie, ale právě ten, že špatně časují trh. Zde je onen kámen úrazu. Již pouhá snaha překonávat návratnost širšího trhu či pouhé srovnávání se s akciovým indexem je ze své podstaty chybné a vede k neúspěchu. Investor by se v žádném případě neměl snažit překonávat výkonnost akciových indexů, jelikož to je práce spekulantů. Investor má v první řadě myslet na bezpečí a ochranu vložených prostředků od podílníků. Pokud tak nečiní a chvástá se, že hodnota podílového listu jeho fondu rok co rok stoupá, což je mimochodem na druhém nejdéle trvajícím býčím trendu v poválečném období a největší akciové bublině v historii „velmi obtížné“, utíkal bych od takového fondu mílovými kroky daleko. Dokud akciové indexy v USA rostou, manažeři aktivně spravovaných fondů působí jako úspěšní obchodníci. Jakmile se ale trend otočí, pravda o dovednostech profesionálních investorů vypluje napovrch.

Spekulanti jako mistři v časování trhu

Srovnávat profesionálního burzovního spekulanta s profesionálním investorem je jako srovnávat hollywoodského herce s poskokem, který hraje loutkové divadlo pro mentálně retardované obecenstvo. Spekulace na burze jsou oproti investování mnohem vyšší liga. Vydělávat investováním do akcií bylo v minulých letech až neuvěřitelně snadné. Každý, kdo nakoupil koš akcií o cca 15 a více titulech, nemohl v uplynulých letech prodělat. Naproti tomu vydělávat spekulacemi na burze je velmi obtížné, a to bez ohledu na typ aktiva a vývoj na trhu. Burzovní spekulant totiž musí zcela bravurně ovládat jednu dovednost, jenž běžný investor zcela postrádá, a tou je časování trhu.

Zatímco investoři se touto disciplínou nezabývají, a většina z nich ani nevěří, že je možné ji ovládat, pro spekulanta je to otázka života a smrti. Časování trhu je velmi obtížné, ale nikoliv nemožné. Osobně se touto disciplínou zabývám již 15 let a až dnes mohu s jistotou říci, že vím, na čem je celá ta hra postavená. A troufám si říci, že jsem možná jediný z celé České republiky, kdo tuto disciplínu ovládá na té nejvyšší úrovni. Nemám k dispozici žádnou křišťálovou kouli, ale na rozdíl od profesionálních investorů používám mozek. Nepíšu to proto, abych se vychloubal nebo povyšoval. Píšu to proto, aby si lidé uvědomili, jak neschopní a podřadní jsou manažeři aktivně spravovaných fondů a dobře si tak rozmysleli, komu a proč svěřují své peníze.

Pokud se chcete stát mistry v časování trhu, musíte se zaměřit na úplnou podstatu finančních (akciových) trhů, což je manipulace a mystifikace velkými hráči z pozadí. Pravděpodobně je to jediná možná cesta, jak v této vyšší lize obchodování na burze dosáhnout úspěchu.

Pavel Šafařík
Sagefin.cz

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

15.08. 08:59  časování trhu (ikaktus)
15.08. 08:50  :-) (Spekulant111)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:02  Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688