Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.08.2018 17:09:15

Hloupá umělá inteligence a IBM odtržená od reality

Společnost IBM má podle německého Spiegelu velké plány se svým produktem umělé inteligence Watson a doufá, že by mohl změnit fungování zdravotnických firem a celého odvětví. Nicméně několik nemocnic ukončilo testy tohoto softwaru s tím, že nezlepšuje proces diagnózy a léčby nemocí.

Spiegel klade svým čtenářům následující otázku: Představte si, že se ve velmi špatném stavu dostanete do nemocnice a máte na vybranou. Buď se vás ujme zkušený profesionál, který má za sebou 35 let praxe, a říká vám, že přijde na to, co vám je a jak vás vyléčit. Nebo si vyberete mladého doktora, který právě skončil školu a drží v ruce notebook, který podle jeho slov obsahuje 600 let zkušeností doktorů?

„V Německu ročně zemře téměř 20 000 lidí kvůli mylné diagnóze či špatné léčbě ... to by se mohlo změnit díky přístupu k datům a umělé inteligenci, alespoň podle některých slibů,“ píše Spiegel. Nejvíce se přitom v této oblasti snaží právě IBM a její Watson může být v určitých oblastech považován za „superpočítač“. Jeho aplikace dokážou s podporou 90 serverů vyrábět například filmové trailery, do kterých bez lidské pomoci vkládá ty nejatraktivnější scény z filmů. Nebo pomáhá v železniční dopravě či právníkům.

IBM s touto svou novou zbraní hodlá provést revoluci ve zdravotní péči. Znalosti a data se v tomto odvětví každé tři roky zdvojnásobí a žádný doktor tomuto tempu nemůže stačit. Watson toho schopen je a vybere relevantní data způsobem, kterému není žádný lékař schopen konkurovat. Z tohoto pohledu je snaha IBM logická. Ovšem podle Spiegelu byl Watson v Německu testován na fakultních nemocnicích v Giessenu a Marburgu a „obě jsou nyní rády, že s projektem mohou skončit“.

V praxi se totiž systém ukázal být mnohem méně inteligentní, než se doufalo. Nejdříve měl problémy i s těmi nejjednoduššími symptomy. Pokud si například pacient stěžoval na bolest na hrudi, Watson v diagnóze nezahrnul možnost infarktu a namísto toho poukazoval na vzácné infekční choroby. Někteří lékaři nyní podle Spiegelu na základě zkušeností s touto „umělou inteligencí“ uvažují o tom, zda nejde spíše o marketingový tah IBM než o skutečný pokus změnit svět medicíny. IBM ale neúspěch popírá.

Praktické testy Watsona pak potvrdily i to, že počítače mají velký problém se čtením a interpretací psaných textů. Watson měl v rámci testů skenovat a pracovat s lékařskými záznamy pacientů, ale ukázalo se, že je pro něj složité interpretovat řadu informací včetně obratů typu „nelze vyloučit, že...“. Velkým zklamáním pak byla podle Spiegelu neschopnost Watsona pomoci pacientům s rakovinou. I zde podle některých lékařů dokázal student medicíny postupovat lépe než současná forma Watsona. Lékař Tobias Gantner k tomu dodává, že základní myšlenka za Watsonem a podobnými programy dává smysl, ale „marketing IBM je odtržen od reality“.

Zdroj: Der Spiegel


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688