Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  24.06.2002 12:23:13

Týden: z HPH se ztratily 4 miliardy z peněz na odkup


Ztratily se čtyři miliardy
24.06.02 Týden str. 60 Ekonomika
-mug-, -sad-


Akcionáři HPH podvedeni mezinárodně stíhaným Borisem Vostrým

Sága boje o peníze Harvardského průmyslového holdingu nekončí. Miliarda je už sice připravena, zbylé čtyři nejspíš ukořistil Boris Vostrý.

Akcionáři Harvardského průmyslového holdingu (HPH) se svých peněz asi opět nedočkají. Čerstvě odvolaný člen představenstva HPH Michal Pacovský totiž tvrdí, že "se peníze na výplatu akcionářů někde ztratily". Nejde o zanedbatelnou částku. Na kontě holdingu totiž chybí celých 117 milionů dolarů, což při současném kursu značí tři a tři čtvrtě miliardy korun. Jedná se o hlavní část splátky za prodej ruské ropné společnosti Sidanco. Podle Pacovského měl právo disponovat penězi jedině Boris Vostrý, druhdy pravá ruka Viktora Koženého, dnes mezinárodně stíhaný člověk, který se před českou justicí skrývá ve středoamerické zemi Belize.

Operace Kantupan

Pro lidi kolem Pacovského to mělo být úplně jednoduché završení jejich tažení za penězi z ruského teritoria. Prodej ropného Sidanka se zdařil. O výslednou cenu šest set milionů dolarů se rozdělily čtyři firmy sdružené ve společnosti Kantupan (mimo jiné i známý finančník George Soros). Jednou je Daventree Resources, kterou ovládá HPH. Připadlo na ni tedy přesně sto padesát milionů dolarů. První část peněz, zhruba miliarda korun (33 milionů dolarů), dorazila na počátku tohoto roku na konto holdingu v České republice. Zbytek pak měl doputovat 26. dubna. Ještě v březnu Pacovský tvrdil, že "peníze za Sidanco jsou na ruských účtech HPH (čili v K antupanu, pozn. red.). Stačí je převést." Právník Pacovský tedy podle svých slov 10. dubna vyrazil spolu s auditory holdingu na Kypr, aby zjistil, zda převodu peněz nic nebrání. Auditoři z HZ Praha však podle něj na účtech Daventree Resources peníze nenašli. Pacovský totiž vsadil na špatnou kartu. Klíčovým mužem transakce byl Boris Vostrý, o němž Pacovský tvrdil, že "pro HPH odvádí skvělou práci". Právě Vostrý sedí v čele Daventree Resources a byl jednou z osob, které dojednávaly prodej akcií Sidanka. Diskutabilní byznysmen Vostrý měl jako jediný právo disponovat s penězi společnosti. Ze všeho vyplývá fakticky jediný možný závěr. Pokud peníze za Sidanco skončily na cizích účtech, musel v tom mít prsty právě Vostrý.

Vostrý na ostří nože

Bývalý likvidátor holdingu Vostrý se svým přičiněním dopracoval až na pozici mezinárodně stíhaného muže. Právě proto přesídlil do Belize. Tamní list Belize Times zaznamenal jeho problémy slovy: "V ostrý je občanem Belize, které nemá podepsánu s Českou republikou dohodu o právní pomoci. Proto mu nemohlo být doručeno obvinění z podvodu." Vostrého se snaží stíhat vyšetřovatel Václav Láska, jenž k tomu dodal, že se pokusí doručit obvinění jiným způsobem. Podle jeho slov by se to mělo podařit ještě tento rok. Osud Vostrého není nepodobný osudu Koženého. Také "pirát z Prahy" bydlí raději na Bahamách, aby se nemusel zabývat tím, že ho stíhá česká policie. Podle mnohých spekulací Vostrý pro Koženého dosud pracuje. Podivné čachry s penězi za Sidanco mohou však taktéž být jeho izolovanou akcí. Téměř čtyři miliardy korun stojí za námahu. TÝDEN požádal Vostrého o odpověď na jednoduchou otázku, kde je zbylých 117 milionů dolarů, ten se však do uzávěrky neozval. Nyní mu věří nově zvolené představenstvo a management HPH. Alespoň to tak vypadá. Kontakt s V ostrým je totiž možný pouze přes sekretariát HPH. Po poslední valné hromadě chytili šanci za pačesy lidé kolem dosavadního generálního ředitele HPH Josefa Nového a také Tomáše Ševčíka, jenž byl zvolen do čela představenstva. První z nich poslal do redakce TÝDNE upozornění, že rádi odpovědí na otázky, které se problematiky holdingu týkají. Sám však na jakékoliv dotazy odpovědět odmítl s tím, že jako jediný se na otázky novinářů může za holding vyjadřovat Ševčík, jenž pak potvrdil, že nové vedení HPH věří, že peníze na účtech jsou. Dosud to ale nemůže nikdo s určitostí potvrdit.





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688