Heroin zdarma? V Norsku budou drogu vydávat na předpis

TNBiz, 13.8.2018

Norsko připravuje testovací program, ve kterém budou lékaři předepisovat bezplatně heroin lidem, kteří trpí nejvážnějším stupněm závislosti. Cílem je nejen zlepšení životních podmínek narkomanů, ale také snížení úmrtnosti způsobené předávkováním tvrdou drogou.

“Doufáme, že program poskytne lepší kvalitu života těm, kteří dnes zůstávají mimo náš dosah a současné programy jim nedokáží dostatečně pomoci,“ uvedl ministr zdravotnictví Bente H?ie na Facebooku.

Podle norského deníku Aftenposten by pilotní program mohl začít fungovat v roce 2020 a využít by ho mohlo okolo 400 narkomanů. Vláda v Oslu již pověřila Úřad pro zdraví a sociální záležitosti, aby vyhledal pacienty, kteří budou mít z takového programu nějaký užitek

Podobné kontroverzní terapie jsou již zavedeny nebo se testují ve Švýcarsku, Dánsku nebo Nizozemsku, uvedla agentura AFP. Jejich příznivci tvrdí, že kromě zlepšení kvality života závislých a snížení úmrtnosti vlivem předávkování došlo také ke snížení trestné činnosti a s tím související náklady.

Podle agentury AFP patří Norsko mezi evropské země s nevyšším počtem lidí, kteří zemřeli na předávkování drogami. V roce 2015 to bylo přes 80 úmrtí na milion obyvatel. Prvenství však patří Estonsku se 132 úmrtími na milion obyvatel, za ním následuje Švédsko s 88 úmrtími.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy