Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.08.2018 09:09:41

Německá ekonomika prochází oživením (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Tento týden nás čeká smršť dat, které nám napoví, jak si jednotlivé ekonomiky vedly ve druhém čtvrtletí. První odhad z eurozóny ukáže na mírné zpomalení, ke kterému ovšem německý HDP nepřispěl. Ten naopak v Q2 prošel fází oživení. V mezičtvrtletním vyjádření zrychlila také česká ekonomika, ta ale už naráží na své limity. Scénář je u všech zemí víceméně stejný, růst je tažen spotřebou domácností, přispívají k němu i investice. Ve čtvrtek nám data z USA napoví, jak si vede domácí poptávka ve třetím čtvrtletí.

Ekonomika eurozóny v Q2 zpomalila

První odhad ekonomického růstu eurozóny ukáže na mírné zpomalení mezičtvrtletního tempa. Příspěvky jednotlivých složek se sice nedozvíme, odhadujeme ale, že domácí poptávka zůstane tahounem, zatímco čisté exporty přispěly negativně. Investice by si měly zachovat svůj dosavadní trend s příspěvkem do HDP 0,2 pb.

Průmyslová výroba v eurozóně se v červnu propadla. Nasvědčují tomu národní statistiky, kdy silný italský a francouzský růst byl vyvážen poklesem průmyslu v Německu.

Německá ekonomika si v Q2 prošla oživením, na což poukáže první odhad HDP zveřejněný v úterý. Podobně jako celá eurozóna, i německá ekonomika je podporována růstem investic, zatímco čistý vývoz táhne její dynamiku dolů. Tento rok by dynamika HDP měla přesáhnout 2 %, problémem ale nadále zůstává riziko plynoucí z geopolitických nejistot.

Americké maloobchodní tržby v červenci představují první vlaštovku, která nám naznačí, jak si vede spotřeba domácností ve třetím čtvrtletí. Podle ekonomů SG tržby maloobchodníků meziměsíčně stagnovaly především kvůli nižším prodejům aut a připíšou si tak nejhorší výsledek od loňského srpna.

Předběžný výsledek amerického HDP naznačuje, že by produktivita mohla v tomto období růst nejrychlejším tempem za poslední dva roky. Takový výsledek by vedl ke snížení jednotkových nákladů ve druhém čtvrtletí. 

Silný polský ekonomický růst, slabší v ČR

Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla solidním tempem 5,1 % q/q anualizovaně, přičemž domácí poptávka, jak spotřeba domácností, tak i investice, byly hlavním tahounem. Avšak očekáváme, že i čisté exporty byly pozitivním přispěvovatelem. Solidní dynamika v první polovině roku přiměla ekonomy SG ke změně výhledu na růst polské ekonomiky. Ta by za celý letošní rok měla přidat 4,8 %.

Na polském trhu práce pravděpodobně žádná změna v červenci nenastala a růst mezd zůstane podobný k tomu v červnu. Ovšem sezónní práce a nedostatek zaměstnanců představuje riziko, že se mzdová dynamika přes léto ještě zrychlí. Současná situace na trhu práce ale nebude mít vliv na inflační výhled Polské národní banky. Ve střednědobém období však podle ekonomů SG představuje riziko vyšších cen služeb a bude mít pozitivní vliv na jádrovou inflaci.

Mezičtvrtletní růst českého HDP v druhém čtvrtletí nepatrně zrychlil, přesto je znát, že ekonomika naráží na své produkční možnosti. Trh práce je totiž úplně vyčerpaný. Investiční aktivita, která má za cíl zvyšovat produktivitu, jasně zrychlila. Nicméně sama produktivita zatím výraznou akceleraci nezaznamenala. Hlavním hnacím motorem ekonomiky je spotřeba. Těží z velmi nízké nezaměstnanosti a rychlého mzdového růstu.

 

Zaostřeno na dnešek: Běžný účet naváže na přebytek zahraničního obchodu

V regionu budou zveřejněny statistiky běžného účtu v České republice a v Polsku. Tam se k nim přidá i informace, jak si v červnu celkově vedl zahraniční obchod. Ve světě však zůstane kalendář makroekonomických dat téměř prázdný, trh se tak zaměří především na pokračování turecké krize.

Turecká krize testuje důvěru finančních trhů

Dnešní den je skoupý na nová makroekonomická data ze zahraničí, trhy proto budou sledovat, jak se nadále vyvíjí situace na trhu s tureckou lirou. V pátek kurz eura oproti dolaru oslabil o 1 % na 1,141 USD/EUR. Důvodem byly možné obavy Evropské centrální banky ohledně dopadu slabé turecké liry na evropské banky. Lira oproti dolaru během roku ztratila 75 %, z toho téměř 25 % v posledních třech dnech. Podle Banky pro mezinárodní platby jsou největšímu riziku spojenému s tureckou lirou vystavené banky španělské, francouzské a italské. ECB to ale odmítla komentovat.

Americká jádrová inflace nejvyšší za 10 let

Americká jádrová inflace v červenci zrychlila na své desetileté maximum, především díky dočasným faktorům. Svou roli hrály vyšší ceny ojetých automobilů, které meziměsíčně rostly nejrychleji za posledních sedm let, a ceny letenek překonaly svou dynamikou očekávání ekonomů SG dvakrát. Překvapivý byl rovněž růst cen vybavení domácností, které meziročně přidaly 3,5 %. Celková inflace si udržela své červnové tempo v souladu s očekáváním, avšak ve druhé polovině roku očekáváme její zpomalení. Její dynamika tak pravděpodobně byla v červenci na vrcholu.

Polským exportům se daří

Bilance běžného účtu v České republice za červen by měla navázat na slušný výsledek zahraničního obchodu zveřejněného minulý týden. Bilance zboží a služeb tedy vykáže solidní přebytek, dolů však běžný účet potáhne pokračující dividendová sezóna.

Rovněž bilance polského zahraničního obchodu v červnu skončila se slušným výsledkem, který byl podpořen zejména silnou dynamikou exportů. Ta se také projeví přebytkem běžného účtu.

Euro stáhlo regionální měny ke ztrátám

Regionální měny se v pátek svezly dolů spolu s eurem. Kurz společné evropské měny oproti dolaru se propadl na nejslabší hodnotu od července 2017. Z regionálních měn nejvíce reagoval maďarský forint, který oslabil o 0,7 % na 323,2 HUF/EUR. Polský zlotý během dne ztratil 0,4% a dnes ráno otevírá na 4,293 PLN/EUR. S největší ctí z pátečního dne vyšla česká koruna, i ta si ale o 0,26 % pohoršila na 25,72 CZK/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688