Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.08.2018 09:29:05

Víkendář: Největším nebezpečím pro Německo jsou Němci

Jestliže během letošního léta navštívíte Německo, uvidíte zemi, které se daří mimořádně dobře. Pokud se ale dáte s někým do řeči, můžete získat dojem, že vše jde od desíti k pěti. Nejdříve se asi dozvíte něco o debaklu na fotbalovém mistrovství světa, pak hovor přejde k mračnům, která se prý stahují nad německým průmyslem, následovat může politická nestabilita či problémy s integrací imigrantů. Nakonec se vám bude zdát, že možná slyšíte o úplně jiné zemi, než do které jste přijeli, píše The Economist, podle kterého je pesimismus možná tím největším problémem, kterému nyní Německo čelí.

„Němci propadají pesimismu snadno,“ píše The Economist a zřejmé je to podle něj i z díla Goetheho či Wagnera. „Jen málo Němců se nedomnívá, že nějaká kalamita je už přímo za rohem,“ říkal americký velvyslanec John Kornburn. Vzpomínal například na to, jak jej na ulici zastavila jedna žena s tím, že pokud si hned nezaváže tkaničku u boty, spadne a zabije se. S tím podle The Economist úzce souvisí německý perfekcionismus: „Pokud nasednete do vlaku s několika Němci, vzápětí si někdo z nich začne stěžovat, že je tam příliš teplo či zima, vlak má malé zpoždění, nebo že zavazadla nejsou správně uložena.“ V německých továrnách tak musí být vše dokonalé a Němci si nedají pokoj, pokud všude nepanuje „ordnung“.

Poslední dobou se ale popsaná tendence propadat strachu a obavám prohlubuje. Otevření se uprchlíkům se nyní přeměňuje ve skepsi týkající se jejich schopnosti zapadnout do německé společnosti. Tu živí i několik vážných zločinů, které migranti spáchali. K tomu se přidává několik skandálů německých automobilek, které podváděly s emisemi. Minulý rok se pak do Bundestagu poprvé v historii dostala krajně pravicová Alternative for Germany. Po volbách také následovalo nezvykle dlouhé období vyjednávání, na jehož konci opět stojí stará známá „velká koalice“ v čele s oslabenou Angelou Merkelovou. A nakonec přišlo zmíněné mistrovství světa ve fotbale, které se z pohledu Němců zdá být symbolem všech problémů, kterým jejich země čelí.

„Pesimismus a perfekcionismus mohou být silnou stránkou Němců, ale jen v případě, že nedosahují extrémů. Jinak vedou k sebeponižování a ignoranci základních faktů. Německá ekonomika si totiž vede mimořádně dobře, nezaměstnanost dosahuje rekordně nízkých úrovní, exporty prochází boomem a země se pyšní jednou z nejlepších infrastruktur na světě. Příjmová nerovnost se nachází níž než ve většině vyspělých zemí, kvalita života je naopak vysoká. Německá politika je sice fragmentovaná, ale Merkelová je nadále obstojným, praktickým lídrem a celkově v politice převažují umírněné síly,“ píše The Economist. Uprchlickou krizi pak hodnotí následovně:

V dubnu letošního roku bylo zaměstnáno 26 % uprchlíků, kteří přišli do země od roku 2015. Kriminalita klesla na třicetiletá minima a nejvíce klesá mezi imigranty. „Pokud je pravice stále hlasitější, pak je to kvůli tomu, že jejich monokulturní vize svou bitvu prohrává, protože podíl neetnických Němců rychle roste, a to na prominentních pozicích veřejného života,“ tvrdí The Economist. Problémem Německa podle něj mohou být nízké investice, ale největší potíží je možná pesimismus, protože „pesimisté neinvestují“. „Je v zájmu Německa i ostatních, aby Němci přestali propadat smutku, rozhlédli se kolem a vrátila se jim dobrá nálada... Mezinárodní liberální řád sice dostává trhliny a to ohrožuje německé zájmy, ale introspektivní skleslost zemi řešení nepřinese,“ tvrdí The Economist.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688