Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.08.2018 21:17:31

Brutální korekce se blíží. ABCD začínajícího investora (opět) poradí, jak se ochránit

AMF, francouzský dozor nad finančními trhy, na začátku června varoval před brutální korekcí, která může přijít již letos. O dva měsíce později se množí signály, že se pravděpodobnost naplnění tohoto temného proroctví zvýšila. Jak se proti případným lavinovým výprodejům ubránit? I na to se zaměří podzimní cyklus ABCD začínajícího investora. V ohlédnutí za jarním cyklem nabízíme několik souvisejících rad.  

"Svět nikdy nebyl tak zadlužený, dokonce ani před krizí v roce 2007, a s dluhem nikdy nebylo spojeno tak velké riziko jako dnes," varuje ve svém pravidelném reportu Autorité des marchés financiers. Největší hrozbou pro nastartované "dýchavičné" oživení Evropy je podle AMF "brutální" korekce cen akcií. Ty jsou prý vysoké jak v historickém srovnání, tak z pohledu fundamentů, což potvrzuje řada ukazatelů.

Krátce po temném proroctví AMF se dostaly pod tlak rozvíjející se trhy, a to zejména kvůli stupňující se americko-čínské obchodní válce. Zatímco na začátku roku držely krok s indexem S&P 500, v červenci se vydaly vlastní cestou, což znamenalo ztrátu iShares MSCI Emerging Markets ETF Fund na úrovni 5 %, zatímco americký index se držel na dostřel svému historickému maximu. Na začátku srpna přišel propad o dalších 1,5 % a část trhu předpovídá na emerging markets další krev.

Výprodeje ale podle některých expertů již brzy zasáhnou i rozvinuté trhy. Michael Wilson, akciový stratég Morgan Stanley, například varuje, že by Nasdaq mohl brzy odepsat 15 % a více a S&P 500 zhruba 10 %. Na konci roku i proto Wilson očekává S&P 500 níže, než se benchmark pohybuje nyní. Vzhledem k očekávanému zpomalení ekonomiky pak rychlý obrat v příštím roce nečeká.

I vzhledem k (možné) blížící se bouři je tedy vhodné připomenout si rady předních domácích tržních expertů, kteří se na jaře zapojili do druhého cyklu seminářů ABCD začínajícího a mírně pokročilého investora.

Začínáme "svatou trojicí", na které by mělo stát každé portfolio. Do té patří v první řadě cílení na delší horizont, vypočítává investiční stratég z poradenské společnosti Save & Capital Štěpán Uherík.

Druhým z tahů, které by měly investory v případě tržního zemětřesení ochránit před zkázou, je promyšlená diverzifikace. Za tu šéf stratégů v ČSOB Asset Management Aleš Prandstetter považuje alespoň 25 titulů s nízkou korelací.

<br>

Třetí radou reflektující stávající (ab)normál je reaktivní přístup. Korelace mezi jednotlivými třídami aktiv se kvůli mimořádně uvolněné měnové politice zvýšila, sázka na alternativy to ale pomáhá řešit, říká portfoliomanažer ze společnosti CYRRUS Tomáš Pfeiler.

Více expertních tipů zasazených do kontextu dění na trzích nabídnou přední domácí odborníci v rámci podzimní ABCD začínajícího a mírně pokročilého investora, která startuje již v úterý 4. září. Následující liché týdny budou věnovány dobrovolnému samostudiu (organizátoři doporučí materiály), sudé pak seminářům, které se konají od 17.30 do 19.00 ve Studiu Burza v Burzovním paláci (Rybná 14, Praha 1).

REGISTRACE

Jízdní řád ABCD

 DatumTémaLektoři
14. 9.Vítězné portfolio (2.0)Štěpán Uherík, Save & Capital
Tomáš Kálal, Conseq IM
218. 9.Dluhopisy: (Ne)záživný základTomas Michálek, BondSupermarket
32. 10.Akcie 360°Petr Koblic, BCPP
416. 10.Zlato a další komodity, co se (občas) třpytíŠtěpán Křeček, BH Securities
530. 10.Reality včera, dnes a zítraMartin Skalický, EDULIOS
66. 11.Měny a portfolio: O forexu a smrtiOndřej Hartman, FXstreet.cz
Miroslav Plojhar, Česká spořitelna
720. 11.Umění a spol.: Alternativa středního prouduLukáš Vácha, Conseq IM
84. 12.Kolokvium aneb Ptejte se nás, na co chceteŠtěpán Uherík, Save & Capital
Jiří Kovařík, BCPP

Seznam lektorů se doplňuje a ladí. Na každém semináři vystoupí dva experti, kteří nabídnou své pohledy na diskutovanou problematiku.

Čtenáři Investičního webu, konkrétně prvních osm přihlášených, mají exkluzivní možnost se na ABCD přihlásit zdarma, a to prostřednictvím tohoto formuláře. Vzhledem k tomu, že je o ABCD tradičně velký zájem a počet míst je omezený, žádají organizátoři o to, aby se registrovali jen vážní zájemci, kteří se plánují zúčastnit celého cyklu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.02.2024Jak si poradit se zabouchnutými dveřmi Redakce (Bydlet.cz)
07.04.2022Jak ochránit sebe i svůj majetek při vichru olomouc.eu (Olomouc)
15.03.2020Tyto rady by si začínající investoři měli vzít k srdci Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688