Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  11.08.2018 11:05:20

Na pražské burze letos již 3 emise s více než 20 % propadem

Pražská burza v uplynulém obchodním týdnu jen ztrácela. Negativní sentiment vyvrcholil při páteční seanci, kdy se však vlastně domácímu trhu ve srovnání se zahraničím až tak špatně nevedlo. Index PX po poklesu až pod 1 068 bodů nakonec zakončil na 1 073,4 bodech. Za celý týden tak odepsal 1,74 %, čímž již opět vymazal letošní zisky. Výraznější pokles domácí trh naposledy vykázal v posledním dubnovém týdnu, kdy propadl dokonce o 2,4 %. Z 1 již na 3 emise se, díky akciím CETV a STOCK, rozšířil počet titulů ztrácejících letos více než 20 %.

Svou vahou se hlavním negativním článkem staly akcie ČEZ. Po předchozí 5týdenní rally přišlo vystřízlivění v podobě zveřejněných velmi slabých hospodářských výsledků. Navíc v souvislosti i s vývojem v Turecku se zahraniční negativní sentiment na bankovní tituly odrazil v citlivější, a pro index PX rovněž významné, ERSTE. Po 3 týdnech se titul podíval krátce i zpět pod hranici 900 korun.

Z negativního letošního vývoje se nepodařilo vymanit akciím STOCK, když se podporou nestaly ani zveřejněné růstové hospodářské výsledky a navýšená mezitimní dividenda na 0,025 EUR. Titul tak prohloubil svá téměř již roční minima, koupit šel již i za méně než 60 korun.

Propadákem týdne se však staly akcie CETV, u kterých investoři na domovském trhu Nasdaq nejspíše vyhodnotili pro účetnictví firmy negativně působící posílení dolaru. Oslabení koruny však bylo na pražské burze naopak alespoň mírnou brzdou propadu. Titul se dostal na více než 15měsíční minima, novou zprávou bylo další uzavírání short pozic.


Za vítěze týdne lze vyhlásit akcie Kofola, které se po 2 týdnech pokoušely dostat zpět nad hranici 300 korun. Dělo se tak před očekávaným pondělním reportem výsledků a zároveň valnou hromadou, která má prostřednictvím snížení základního jmění zajistit prostředky pro udržení výplat dividend.

Pro index však brzdou poklesu svou vahou byly mnohem více akcie KB, které přitom nejprve atakovaly svá prázdninová minima u hranice 930 korun. Obdobné zisky vykázaly akcie Avast, které mají šestou nejvýraznější váhu v indexu. V týdnu potvrdily podporu u výrazné hranice 67 korun. Technickou hranici cca 15 tisíc korun pak nadále testují akcie PHILIP MORRIS.

Firemní zprávy, resp. výsledky s navýšeným výhledem hospodaření se pak staly podporou pro zisky akcií MONETA, kde mohly pozitivně zafungovat zprávy o akcionářských změnách.

Po zahrnutí dividend, resp. tedy měřeno indexem PX-TR se letošní zisky na pražské burze smrskly na 4,69 %.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688