TNBiz (TN.cz)
11.08.2018 11:17:59

Noční oblohu rozzáří Perseidy. Kde budou nejlepší podmínky k pozorování?

Už tento víkend vyvrcholí meteorický roj Perseidy. Astronomické podmínky budou podle odborníků ideální na pozorování. Podívejte se, jestli budou Perseidy viditelné i ve vaší obci.

Maximum meteorického roje, který je pozorovatelný každý rok touto dobou, očekávejte v noci z neděle na pondělí, a to ve druhé polovině noci. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude k vidění přibližně 70 meteorů za hodinu.

Vzhledem k tomu, že se Měsíc bude nacházet v novu, se můžeme těšit na úchvatnou astronomickou show. A to není všechno. "Kromě meteorické podívané obloha nabídne pohled na čtyři nejjasnější planety Sluneční soustavy," uvádí Česká astronomická společnost.

Na obloze budeme moci spatřit Venuši, Jupiter, Saturn a Mars, který byl na konci letošního července nejblíže Zemi za posledních 15 let. Navíc by měla být k vidění Mléčná dráha, část naší Galaxie a hvězdokupy Hyády a Plejády, což jsou kulovité koncentrace hvězd.

Počasí by také pozorovatelům mělo přát. Bude jasno až polojasno s teplotami mezi 18 - 14 stupni. Záleží ale také na světelném znečištění, které panuje především kolem velkých měst. Skutečnou tmu u nás téměř nenajdete, nachází se jen na horách, především v Národním parku Šumava.

Některá místa jsou ale pro pozorování přece jen vhodnější než jiná. Podívejte se na mapu znečištění, jestli vůbec máte šanci v okolí svého domova meteory spatřit. 

 

Meteorický jev Perseidy o víkendu rozzáří oblohu. Pro pozorování budou ideální podmínky. Nejvíc padajících hvězd bude vidět z neděle na pondělí. Nejvíce meteorů bude k vidění ve dvě hodiny ráno. Kde je Perseidy nejlepší sledovat?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty