Droga "Andělský prach" děsí svět, s lidmi dělá hrozné věci

TNBiz, 10.8.2018

Velkou Británií se šíří obavy z nebezpečné syntetické drogy, které odborníci v Česku přezdívají Andělský prach. Původně veterinární anestetikum, které vyvolává pocit neporazitelnosti a silnou paranoiu, přidělává problémy hlavně policistům a záchranářům. Lidé, kteří drogu užívají, totiž bývají velmi agresivní a necítí bolest.

Videa pořízená policejními kamerami zachycují hrozivé účinky bílé krystalické látky, která uživatele mění k nepoznání. Vyvolává halucinace a toxikomani si myslí, že mají nadpřirozené schopnosti. Nebezpeční jsou sobě i svému okolí.

Záběry zachycují i jednoho z narkomanů, kterého se v sanitce pokoušeli zklidnit přivolaní záchranáři. Odpor jim kladl i s otevřenou zlomeninou ruky - díky anestetickým účinkům drogy totiž nic necítí.

"Když se je pokoušíte zvládnout, je to, jako kdybyste jednali s někým, kdo si myslí, že je Neuvěřitelný Hulk. Ta síla je neskutečná," sdělil policista Rob Frost.

Látka známá jako fencyklidin původně sloužila veterinářům k znecitlivění zvířat při zákrocích. Jako drogu ji před dvěma lety začali ve velkém užívat narkomani ve Spojených státech. Kauza muže, který pod jejím vlivem zabil manželský pár a z obličeje jedné své oběti odkousával kusy masa, tehdy šokovala celý svět.

Na britské ostrovy se nebezpečná droga, kterou Britové nazývají kanibalím či opičím prachem, dostala teprve nedávno. Přesto policisté od dubna evidují více než 170 vážnějších incidentů, které způsobila.

Podle lékařů se šíření fencyklidinu mezi britskými narkomany podobá epidemii. Kdo drogu, která je na ulici k dostání v přepočtu za zhruba šedesát korun za gram, v Británii vyrábí, policie usilovně zjišťuje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy