Evropské pobřeží ohrožují jedovatí rejnoci, přilákaly je vysoké teploty moře

TNBiz, 11.8.2018

Francouzské úřady vydaly varování před jedovatými rejnoky, kteří se zhruba před týdnem objevili u pobřeží v departementu Var. K plážím je přilákala zřejmě teplá voda, odborníci radí, aby se jich lidé za žádných okolností nedotýkali.

Nejsou agresivní, pokud se ale cítí být v ohrožení, začnou se ohánět jedovatými ocasními trny, kterými mohou vážně ublížit zejména malým dětem nebo těhotným ženám. Nebezpečné trnuchy se obvykle vyskytují na širém moři, teď je ale vysoké teploty přilákaly až k francouzskému pobřeží, informuje televizní stanice France 3.

Úřady už kvůli těmto parybám vydaly i varování. Pokud člověk nechce riskovat paralýzu nebo jiné neurologické problémy, rozhodně by rejnoky neměl hladit, ani je jinak obtěžovat.

V současné době se u pobřeží usadilo asi 30 exemplářů trnuchy fialové, která dorůstá až 90 centimetrů - a to na jihovýchodě Francie - v departementu Var. Lidé si rejnoky rádi fotí a natáčejí, výsledky se pak chlubí na sociálních sítích. 

K výskytu trnuchy fialové u francouzského pobřeží se na začátku srpna vyjádřil i biolog Nicolas Ziani. Podle toho je velmi neobvyklé, že by se rejnoci dostali k plážím v tak vysokém počtu. Důvodem jejich nenadálého výskytu by mohl být fakt, že teploty v posledních dnech šplhaly ve Francii až ke 40 °C a ohřála se i voda, která rejnoky k pobřeží přilákala.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy