Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  10.08.2018 00:07:41

J.P. Morgan navýšila zpět podíl v bance MONETA

Regulatorní hlášení poodkrylo, že americká bankovní skupina J.P. Morgan v minulých týdnech, resp. ještě před středečním reportem hospodářských výsledků MONETA Money Bank (dále jen MONETA), v bance oproti předchozímu reportovanému stavu navýšila svůj podíl o 54 %.

K 2. srpnu J.P. Morgan vlastnila přes 22,5 milionu akcií MONETA , tj. na hlasovacích právech 4,41 %. Velikostí podílu se tak zařadila po bok největší investiční skupiny světa BlackRock, která ve svém posledním hlášení z května prezentovala obdobný podíl 4,56 %. Z hlediska regulérně nahlášených hlasovacích práv by v bance měla stále největším podílem disponovat, rovněž americká, investiční skupina Capital Group. Ta naposledy loni v září oznámila navýšení podílu z 3,7 % na 5,35 %. Vzhledem k absenci nového hlášení by tak dosud měla disponovat stále minimálně 5 % podílem.

U zmiňované skupiny J.P. Morgan se vlastně jedná o zpětné navýšení podílu. V minulosti totiž již disponovala zhruba 5 %. Především v počátku tohoto roku se však podílu zbavovala a nedlouho před dubnovou valnou hromadou oznámila vlastnictví „jen“ 2,86 %. Její současný navýšený podíl lze aktuálně ocenit na více než 1,7 miliardy korun.

Podíl Chase Nominees letos roste

J.P. Morgan má nicméně „pod kontrolou“ mnohem větší množství akcií MONETA. Již od IPO je s převahou největší podíl akcií MONETA evidován v Centrálním depozitáři na účtu společnosti Chase Nominees. Ta je přitom právě dceřinou společností J.P. Morgan. Chase Nominees by však nejspíše měla být tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravuje akcie pro jiné konečné vlastníky.

Po IPO banky MONETA šlo sledovat postupné snižování původně více než 20 % podílu Chase Nominees. Letos však vývoj doznal obratu. Zatímco 31. 12. 2017 se podíl snížil až na 17 %, ke konci května již činil 18,84 %. Nárůst pokračoval i v posledních 2 měsících. Ke konci června na již 19,56 % a k minulému úterý (31.7.) na účtu leželo ještě o desetinu procenta více akcií MONETA.

Raiffesenbank již nemá o banku MONETA zájem?

Před pár týdny vzbudila rozruch informace o údajném zájmu Raiffesenbank o banku MONETA. Dle všeho již určité prostředky rakouské banky do akcií MONETA před prázdninami skutečně směřovaly. Zatímco ještě ke konci května se mezi více než procentními vlastníky v Centrálním depozitáři rakouská banka neobjevovala, o měsíc později na účtu Raiffesenbank International leželo 1,28 % akcií MONETA. V početním vyjádření tedy zhruba 6,5 milionu akcií.

Ke konci července se však mezi více než procentními vlastníky Raiffesenbank opět již neobjevuje. Obdobně jako například britská skupina Barclays, která právě již v úvodu července v regulatorním hlášení oznámila pokles hlasovacích práv pod „viditelnou 1% hranici“, resp. na 0,93 %. Počet více než procentních účtů se zkrátka v červenci v Centrálním depozitáři snížil o 2 na 15.

Největší akcionáři k 30. 6. 2018 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj dat: MONETA, resp. Centrální depozitář

Největší akcionáři k 31. 7. 2018 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj dat: MONETA, resp. Centrální depozitář

Jak už bylo naznačeno výše, uvedený přehled více než procentních vlastníků akcií banky MONETA nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši.

Vliv na index PX

Akcie MONETA po středečním solidním růstu ve čtvrtek na pražské burze nakonec stagnovaly, když uzavřely na 76,50 korunách. Hodnotu banky tak trh nyní stanovuje na 39 miliard korun. Zmínit lze také aktuální vliv změn kurzu na index PX, resp. váha akcií banky MONETA k čtvrtku činila 9,01 %. Jedná se tedy o čtvrtou „nejsilnější“ emisi. Indexu vévodí akcie KB nyní s nadlimitní váhou 21,08 %, následují akcie ERSTE s 20,19 % a ČEZ s 19,94 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688