Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  09.08.2018 16:30:15

Jaké výhody má investice s kombinací aktivního i pasivního přístupu?

Fond OK SMART ETF, který přináší při správě financí kombinaci aktivního i pasivního přístupu a díky tomu dosahuje výrazně nižší nákladovosti v porovnání s klasickými podílovými fondy a to jistě ocení jak zkušení, tak i začínající investoři.

„Když jsem pro sebe hledal optimální složení portfolia a způsob jeho správy, zjistil jsem, že je na trhu místo pro něco nového. Věřím aktivní i pasivní správě aktiv. Ale jak jsem již poznal, ani jedna forma v ortodoxní „otrocké“ podobě není optimální. Tak vznikla myšlenka, v které jsme společně s kolegy dali dohromady to nejlepší z obou světů. A rovnou jak pro retailové, tak pro velké afluentní nebo privátní klienty. Z výsledku mám obrovskou radost. Věřím, že jde o skokovou inovaci, která se stane časem na trhu vzorem moderní investiční služby pro klienty,“ přibližuje vznik Broker Consulting SICAVu Petr Hrubý, zakladatel Broker Consulting a předseda správní rady Broker Consulting SICAV. Společnost byla založena v červnu 2018 a je dceřinou společností Broker Consulting Group.

Prvním podfondem je OK Smart ETF

Zakladatelem fondu OK Smart ETF je Broker Consulting SICAV a správcem vybraným ve výběrovém řízení je společnost Conseq, která odpovídá za management. Produkt v sobě kombinuje prvky aktivní správy SMART a s investováním do pasivně řízených fondů v podobě ETF.

„Conseq je svým zaměřením především aktivním správcem s hodnotovým zaměřením, ale také poskytovatelem služeb administrace a portfolio managementu pro fondy jiných zakladatelů. Broker Consulting je naším dlouhodobým a spolehlivým partnerem v oblasti distribuce investičních a penzijních produktů, proto jsme velice rádi, že jsme v tendru na vytvoření a správu fondu uspěli právě my,“ komentuje Richard Siuda, ředitel retailového prodeje společnosti Conseq.

„Zkratka ETF znamená Exchange Traded Funds, což se překládá do češtiny jako fondy obchodované na burze. Každé ETF je většinou souborem několika desítek až stovek cenných papírů reprezentujících většinou konkrétní index či jiný konkrétní benchmark. Cílem ETF je většinou co nejtěsněji kopírovat rozložení a tím i vývoj daného indexu či trhu. Díky ETF se dá v rámci portfolia dosahovat vysoké diverzifikace, které standardní podílový fond dosahuje jen obtížně či s vyššími náklady,“ vysvětluje Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting.

Neutrální složení portfolia je pak následující: 55 % akcií, 30 % dluhopisy a 15 % alternativní investice. Investice jsou možné pravidelné (od 500 korun) i jednorázové a OK SMART ETF nabízí variantu jak s realokací (program životního cyklu), tak i bez ní. Dále má v nabídce několik různě rizikových strategií v kombinaci s dluhopisovým fondem a k dispozici je i varianta Exclusiv a Exclusiv+ určená pouze pro jednorázové investice s velmi zajímavými benefity pro klienty. Uzavřít investici lze přes finanční konzultanty Broker Consulting a na čtyřiceti obchodních místech OK POINT.

Novák k fondu dodává: „Neutrální rozdělení a investiční limity pak nejsou zcela náhodné. Naopak jedná se o prověřené řešení či lépe rozložení, které mají například Nobelova nadace či Vládní penzijní fond Norska. Z jejích zkušeností při správě aktiv plyne, že investiční nástroje, které se nám mohou zdát jako bezpečné – státní dluhopisy a podobné, mohou naopak být z dlouhodobého pohledu naopak rizikové či ještě hůře prodělečné. Portfolio OK SMART ETF je tedy tvořeno tak, aby mohlo sloužit jako hlavní investice pro dlouhodobé investování.“

Broker Consulting učí investovat

Investování bude mít v zajištění se na stáří stále větší váhu v kontextu toho, jak se pravděpodobně bude vyvíjet výše státního důchodu. Proto se my v Broker Consulting zaměřujeme na plnění cílů našich klientů pomocí finančního plánování. Ukazuje se také, že některé cíle lze splnit pouze pravidelným odkládáním části finančních prostředků a právě investování může být jedním ze způsobů. Varianta pravidelného investování u OK Smart ETF začíná již na 500 korunách měsíčně a je tak dostupná opravdu široké veřejnosti. Ti, kteří chtějí být zodpovědní vůči své budoucnosti, by v rámci svého zabezpečení měli zvážit pravidelné odkládání již dnes,“ vysvětluje Martin Novák

SICAV je zkratka, která pochází z francouzštiny a znamená - Société d‘investissement a capital variable. Česky se jedná o investiční fond s proměnným základním kapitálem, který vydává dva druhy akcií, zakladatelské a investiční. Zakladatelské akcie jsou určené pro zakladatele společnosti. K těmto akciím se váže hlasovací právo a právo se podílet na řízení společnosti. Investiční akcie jsou pak vydávány vždy k příslušnému podfondu, což je majetkově i účetně oddělená část jmění společnosti, a podfond si zároveň určí investiční strategii.

Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

12.12.2023Platba kartou vládne. Jaké má výhody a nevýhody? Michal Petrák (Comgate)
07.08.2023Jaké výhody má soukromé zdravotní pojištění? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
12.02.2022Průzkum prozradil, jaký mají Češi přístup k antibiotikům Státní zdravotní ústav (SZÚ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688