Stovky Čechů v ohrožení: požár v Portugalsku se vymkl kontrole

Mohutný lesní požár na jihu Portugalska se vymkl kontrole a začíná ohrožovat turistická letoviska. Vláda převedla hasičské zásahy z regionální úrovně na národní, aby mohla do boje s plameny uvolnit co nejvíce hasičů. Hustý kouř lidé sledují z pláží v regionu Algarve.

Tisícovka hasičů bojuje s požárem v Portugalsku už šestý den. Ještě v úterý tvrdili, že mají oheň z 95 procent pod kontrolou a je vyhráno. Během chvíle ale oheň znovu nabral na síle a požár začal ohrožovat tisíce turistů.

"Požáry v Portugalsku vypadají mnohem dramatičtěji, než by se dalo čekat. Ten žár, který z nich jde, samozřejmě ohrožuje i letoviska, do kterých jezdí čeští turisté," sdělil mluvčí Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež.

Nečekaný zvrat způsobil horký vítr z Afriky, který přinesl na jih Portugalska teploty až 45 stupňů. Oheň se stočil směrem k jižnímu pobřeží a ohrožuje šestitisícové město Silves, které je pouhých deset kilometrů od moře. Podle ACK by v tuto chvíli mohlo být na jihu Portugalska kolem tří tisíc Čechů - ti by měli pro jistotu kontaktovat své cestovní kanceláře.

Ministerstvo zahraničí vydalo ohledně turistů v Portugalsku doporučení: "Apelujeme na ně, aby se vyhýbali místům, kde probíhají aktivní lesní požáry, a samozřejmě aby se při pohybu v těchto ohrožených územích řídili pokyny odpovědných portugalských orgánů," upozornila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

S požárem bojuje přes 1300 portugalských hasičů, kteří mají k dispozici 400 hasičských vozů a 17 letadel. Požár si zatím nevyžádal žádné oběti. Záchranáři museli pomáhat lidem v asi padesáti případech, a to kvůli problémům s dýcháním a popáleninám.

A plné ruce práce mají i hasiči v sousedním Španělsku, kde bylo na východě země kvůli ohni evakuováno už dva a půl tisíce lidí. Oheň je ale z velké části pod kontrolou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy