Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.08.2018 20:14:14

Konečně úleva, po úmorném čtvrtku přijde ochlazení

 

Nekonečná vedra se zmírní. Nejsou to poslední tropické teploty na našem území toto léto, ale ty další už budou pravidelně přerušovat ochlazení a delší noci přinesou ranní úlevu v podobě nižších teplot. Nejprve ale musíme doslova přežít úmorný čtvrtek, kdy bude teplota dosahovat na celém území republiky 33 až 37°C, ojediněle i více. V pátek se na našem území bude pohybovat studená fronta a rozdělí zemi na chladnější západ a stále ještě nelítostivě rozpálený východ. Hlavně východ by ale měly během dne svlažit bouřky. Sobota přinese ochlazení, které nebude drastické, teplota ale oproti čtvrtku klesne o dobrých 8°C. V neděli už bude zase o něco tepleji. Ve střední Evropě začne přetahovaná mezi horkým vzduchem na jihovýchodě a chladnějším na severozápadě.

Nejprve rozpálený čtvrtek. Bude skoro jasno, polojasno, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Těch by mělo být více k večeru na západě. Teploty 33 až 37°C, ojediněle i více. V pátek bude oblačno, během dne místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Teploty silně rozdělí zemi. Budou se pohybovat od 22°C na západě republiky po 34°C na východě. Bohužel dost míst v centrální části země zase neuvidí srážky žádné. V sobotu bude za frontou polojasno, na východě mohou ráno doznívat srážky. Teploty 23 až 27°C. Jako by nešlo skoro uvěřit, že dříve tradiční letní teploty ještě existují. V neděli už zase povyskočí při polojasnu směrem nahoru. Bude 27 až 31°C.

Vyprahlou a suchou krajinu demonstrují prázdné řeky. Sami asi pozorujete, že v nich teče absolutní minimum vody. Bohužel prakticky nic na modelech nenaznačuje plošné poctivé srážky. A tak se ekologický problém číslo jedna napříč zemí prohlubuje. Nezbývá než doufat, že je přinese podzim. Pokud se v dalších dnech dostanete do cesty silné bouřky, pozor zejména na silný nárazovitý vítr.

 

Zdroj: ČT24.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty