Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  08.08.2018 10:27:51

Drahé kovy si letos dávají docela výraznou "dovolenou"

Léto je v plném proudu, na zlatém a stříbrném trhu dochází k docela výrazné korekci a oba kovy si dávají, dá se říci s nadsázkou „letní“ dovolenou. Aktuální vývoj může být ovlivněn jak sezónními trendy, kdy tyto měsíce přinášejí určitou korekci na komoditní trhy, ale větší zastoupení má především ekonomický vývoj, posilující dolar a relativní klid na trzích. I když např. hrozba eskalace obchodních válek by spíše měla mít opačný efekt. Nicméně možná je to určitý klid před bouří.

Pokud bychom se podívali trošku na začátek. Vypadá to, že cena zlata i stříbra se dostává zatím na nejnižší hodnoty tohoto roku a uvidíme, zda budou prolomeny další hranice a pokles bude ještě větší. Tato korekce nemusí být důvodem k jakékoliv panice, jelikož vše se vyvíjí v určitých cyklech a korekce jsou všude. Zlato se nachází od roku 2016 v dlouhodobém býčím trendu.

Minima jsme zaznamenali na konci roku 2015, kdy se cena zlata téměř dotkla úrovně 1 000 USD za unci což byl rapidní pokles z rekordních úrovních v roce 2011, kdy se zlato pohybovalo u úrovně 1 900 USD za unci. U stříbra jsme byli svědky balancování u úrovně 13 USD, což opět byl pokles z rekordních hodnot u 50 USD v roce 2011.

Kdybychom se podívali na podrobnější vývoj zjistíme, že letošní začátek srpna přináší hodnoty, které jsou nejnižší od počátku roku. Na začátku ledna se cena zlata pohybovala na úrovni cca 1 314 USD za unci, ještě v prosinci roku 2017 a to konkrétně 12.12.2017 jsem viděli úroveň cca 1 240 USD za unci. Teď začátkem srpna 2018 se cena zlata přiblížila k úrovni 1 205 USD za unci. Zlato tedy od počátku roku ztrácí cca 8,3 %. Rovněž stříbro zažívá významnou korekci a je také na nejnižší úrovni od počátku roku. Začátkem roku se udržovalo u úrovně cca 17 USD za unci, rovněž 12.12.2017 zaznamenalo propad a to k hranici cca 15,78 USD za unci. Začátkem srpna 2018 se cena pohybuje na cca 15,30 USD za unci. Což od počátku roku činí propad cca 10%.

Nicméně tyto korekce jsou krátkodobé a ceny obou kovů opět půjdou na vyšší úrovně. Jak již bylo řečeno, prolíná se do toho jak sezónní trend, tak rovněž ekonomické události. V poslední době přicházely dobré data z americké ekonomiky, na vývoj může mít rovněž vliv zavádění protekcionismu amerického prezidenta a tím naopak posilování na straně dolaru atd. a v neposlední řadě se my Češi musíme dívat na to, jak je silná či slabá česká koruna, která nám cenu docela výrazně ovlivňuje od ukončení intervencí v dubnu 2017.

Zlato a stříbro se od roku 2016 vydalo na postupnou a myslím si, že dlouhodobou cestu růstu. Nemusí to tak ještě vypadat a nárůsty v prvních letech nemusí být tak velké, ale podívejme se na vše co se ve světě děje ve všech sférách a kolik problémů všude je, neřeší se a bohužel se jen kumulují. To vše vytváří ornou půdu pro tyto kovy a ta pravá síla se teprve ukáže v dalších letech. Vidíme a všude slýcháme, že se blíží opět nějaká krize a kdykoliv se něco může stát. Ano, ekonomikám se poměrně daří, ale opět jsme u toho, růst není navěky a opět přijde období poklesu a nějaká krize, která může propuknout kdekoliv. Svět je o 10 let dále od poslední, které vyšla z USA a prolila se do celého světa, jelikož v globálním světě něco začne na jedné straně a skončí na druhé a svět je dnes úplně někde jinde. Problémy přibyly, světová zadluženost je na rekordech, USA se topí v dluzích, geopolitické napětí je stálé, hrozí obchodní války atd. atd., mohli bychom najít nespočet problémů. To vše se následně projeví v cenách kovů, které představují ten bezpečný přístav.

Podívejme se ještě na vývoj od května 2015 do současnosti. Za rok 2016 přidalo zlato kolem 10 %, v roce 2017 to bylo téměř 14 %, letos by jsme se měli dostat u zlata výrazně nad 1 300 USD a prognózy míří směrem až k 1 400 USD za unci, u stříbra se předpokládá úroveň kolem 20 USD za unci. Tedy trend je býčí s krátkodobými medvědími korekcemi. Uvidíme tedy co přinese období pozdního léta a následně podzim, kdy toto období je naopak příznivější pro dané kovy. Rovněž je potřeba sledovat vývoj české koruny.

 

Graf ceny zlata USD/Oz

 

Zlaté rezervy zemí na 10 - 20 místě

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688