Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  08.08.2018 07:25:00

Spořivé čínské domácnosti? Bývávalo…

Čínský domácí trh je silný jen na pohled a jen těžko v případě výpadku exportu do USA dokáže udržet na vodou tamní společnosti. Průměrná mzda domácnostiČíně je zhruba sedmkrát nižší než průměrná mzda domácnostíUSA. U Číny už rovněž neplatí, že disponuje silným domácím trhem s vysokou mírou úspor a nízkou zadlužeností, právě naopak, Číňané dnes dluží finančním společnostem 120 % svých příjmů, čímž předčí i domácnosti USA.

1 milion kreditních karet vydaných každého 4,5 dne

Velmi rychle si Čína osvojila nakupování na úvěr, placení kreditními kartami apod. I přes výrazné rozdíly ve výši příjmů, průměrná dlužná částka na kreditních kartách v Číně se velmi rychle blíží té, kterou vykazují domácnostiUSA. Jen pro zajímavost, v Číně je každých 4,5 dne emitováno 1 000 000 nových kreditních karet.

Číně zároveň „bují“ trh s nebankovními půjčkami, které v zoufalosti využívají lidé, které již nelze financovat v rámci oficiálního trhu. „Legální“ nebankovní společnosti poskytující krátkodobé půjčky v tomto roce vykazují v průměru 8% míru defaultu, bankovní sektor vykazuje 4% default půjček.

Mladí Číňané si půjčují na start do života ve městě

Míra zadlužení roste s klesajícím věkem (tj. je zde nepřímá úměra). Zatímco v USA se mladí lidé zadlužují, aby měli z čeho financovat svá studia, mladí lidé v Číně si berou půjčky na stěhování z venkova do měst a financování období do získání prvního zaměstnání. Řada mladých Číňanů majících velká očekávání do budoucna, spojují své stěhování do města i s koupí vozu, moderní elektroniky apod., tedy zbytnými věcmi financovanými spotřebitelskými úvěry s vysokou úrokovou sazbou.

Čínské domácnosti jsou opatrnější v tom, kolik utrácí

Špatná finanční situace čínských domácností se projevuje již i na maloobchodních tržbách, jejichž růst klesl na 8 %. Zároveň, dle průzkumu mezi čínskými domácnostmi, nízkopříjmové skupiny obyvatel dnes vydávají na splátky úvěrů 47 % svých příjmů, což je poměrně „smrticí“ číslo.

Riziko obchodní válkyUSA přichází pro Čínu také v době, kdy musí řešit situaci v bankovním sektoru, resp. zpřísnit podmínky půjčování, ať už jde o spotřebitelské úvěry a spotřebitelské úvěry a předcházet tak raketovému růstu nesplácených úvěrů.

Jen s ohledem na výše uvedené se zdá, že USA jsou v porovnání s Čínou v současných přích ve výrazně lepší výchozí pozici.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688