Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.08.2018 09:18:35

Výsledky ČEZ za Q2 18 rozhodně neosnily (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Ve středu ráno představí hospodářské výsledky za druhý kvartál Moneta Money Bank.

Evropské akcie by dnešní seanci mohly zahájit mírným růstem.

Dnešek příliš mnoho makroekonomických čísel nenabízí. Tím nejzajímavějším ukazatelem byla již ráno zveřejněná německá průmyslová výroba, která v červnu zaostala za očekáváními.

Mezi reportujícími společnostmi dnes nalezneme například americkou mediální a produkční společnost Walt Disney, německou Commerzbank, italskou banku Unicredit nebo britský řetězec hotelů Intercontinental.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel první seanci tohoto týdne v plusu. Index S&P 500 si připsal 0,4 % a vystoupal tak na svoji nejvyšší hodnotu od ledna letošního roku. Finančním akciím, které včera přidaly 0,4 %, pomohly výsledky investiční společnosti Berkshire Hathaway, energetické tituly (+0,3 %) podpořily rostoucí ceny ropy. Vůbec nejvíce se ale dařilo prodejcům zbytného zboží, jejichž akcie vzrostly o dvě třetiny procenta, následovaným informačními technologiemi se ziskem 0,6 %. Naproti tomu v červeném zakončili včerejší obchodování realitní developeři (-0,2 %) a telekomunikační společnosti (-0,1 %).

Většina asijských akciových indexů roste. Nejvíce se daří čínským pevninským trhům, když šenčenská i šanghajská burza přidává 1,3 %. V plusu uzavírají i japonské akcie, přestože JPY posiluje po spekulacích, že by centrální banka mohla v tomto roce zvýšit úrokové sazby. Vůbec nejvíce se však dařilo singapurským akciím, které si v závěru dne připisují 1,7 %. Ztrátovými se dnes staly australské nebo tchajwanské tituly s poklesem o zhruba 0,4 %.

ČEZ

Zveřejněné výsledky hospodaření jsou pro nás zklamáním, když na všech úrovních výsledovky výrazně zaostaly za našimi i konsensuálními odhady. Na jedné straně jsou meziroční propady ovlivněny jednorázovými efekty z loňského roku, jako byl prodej akcií MOL nebo bytového fondu v Písnici, na druhé se však na vývoji promítl i významný růst tržních cen komodit. Negativní vliv dočasného přecenění zajišťovacích kontraktů na dodávky elektřiny z plánované výroby pro druhé pololetí a na nákup povolenek pro letošní rok v celkové výši 1,6 mld. CZK bude dle ČEZ kompenzován v druhé půlce roku. Management ponechal svůj výhled pro letošní rok beze změny, tedy EBITDA v rozmezí 51 až 53 mld. CZK a očištěný čistý zisk na úrovni 12 až 14 mld. CZK.

Pozitivním faktorem je vyšší výroba z jaderných zdrojů, na druhou stranu přetrvávají odstávky v uhelných elektrárnách. ČEZ se díky rostoucím cenám elektřiny daří zvyšovat objem zajištěné produkce s pozitivním dopadem na budoucí realizované ceny.

Samotné výsledky nejsou příznivým faktorem pro další růst ceny akcií v nejbližším období. V reakci na zveřejněné údaje čekáme jejich pokles. Z dlouhodobého pohledu ale nadále předpokládáme, že letošní rok je posledním rokem poklesu ziskovosti, čemuž napomáhají rostoucí ceny elektřiny, které se již nyní projevují ve vyšších zajištěných cenách dodávek pro příští roky. Podrobnější komentář zveřejníme během dne.   

Moneta Money Bank

Makroekonomické prostředí zůstává pro bankovní sektor příznivé, když se daří většině odvětví napříč celou ekonomikou. To se promítá do rostoucího objemu poskytnutých úvěrů. My počítáme s jejich nárůstem v retailovém segmentu o zhruba 14 % meziročně, v korporátním sektoru předpokládáme jejich zvýšení o cca 7 %. Přesto by tyto pozitivní trendy neměly vést ke zlepšení ziskovosti banky, když negativně stále působí prostředí nízkých úrokových sazeb. Nedávné zpřísnění měnové politiky ČNB se v číslech projeví dle nás až s určitým zpožděním. Očekáváme tak, že čistá úroková marže dále mírně poklesne na 3,7 % s tím, že ve druhé polovině roku by se již mohla na této úrovni stabilizovat. Za tímto vývojem stojí nejvíce segment spotřebitelských úvěrů s ohledem na tvrdé konkurenční prostředí. Svůj vliv má ale rovněž pokračující refinancování úvěrů nižšími úrokovými sazbami a také změna portfolia. Výrazným tempem totiž roste počet poskytnutých hypoték a zároveň se banka zbavuje půjček s horší kvalitou dlužníků. Očekávaný téměř 15% propad celkových provozních výnosů na 2,4 mld. CZK je způsoben mimořádným prodejem držených dluhopisů ve Q2 17. Provozní náklady předpokládáme ve srovnání s Q2 17 o zhruba 5 % vyšší s ohledem na nárůst personálních nákladů a odpisů dlouhodobého majetku. Čistý zisk by dle nás měl dosáhnout úrovně 1,041 mld. CZK, což značí meziroční pokles o zhruba 10 %. Nižší ziskovost je ovlivněna zmíněným prodejem dluhopisů, jehož dopad částečně mírní odhadované kladné saldo opravných položek díky pokračující monetizaci NPL portfolia a nižší efektivní daň. Dle nás je zároveň pravděpodobné, že by management mohl opět zvýšit svůj výhled na celoroční výsledek.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.03.2019ČEZ svými výsledky příliš neoslnil (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688