TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.08.2018 06:50:47

Horko přidělává práci záchrance. Jak pomoci při kolapsu?

Úmorné vedro posledních dní může být i pořádně nebezpečné, zvlášť pro lidi se zdravotními problémy. Hic je problém i pro záchranáře - mají víc práce a navíc sami musejí při výjezdech snášet teploty, které fyzické práci venku opravdu nepřejí.

"V těchto horkých dnech máme o patnáct až dvacet procent víc výjezdů než jindy. Přibývá zásahů u kolapsů, úpalů či dehydratací," řekla TN.cz mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

 

Dodala, že její kolegové musejí také častěji ošetřovat pacienty, kteří se zranili při sportu nebo popálili při grilování. "U nás je situace jiná než ve velkých městech, kde se s trochou nadsázky dá říct, že lidé jen přebíhají z jedné klimatizované budovy do druhé," zamýšlí se Effenbergerová.

 

A slova primáře a zároveň mluvčího pražské záchranky Ondřeje Fraňka jí v podstatě dávají za pravdu. "Třeba za minulý týden jsme vyjížděli k pacientům 2592krát. Pro srovnání - v týdnu na přelomu května a června to bylo 2584 výjezdů," uvedl pro TN.cz Franěk.

 

Přesto tu nárůst je, i když není na první pohled viditelný - přes léto je totiž v Praze méně lidí, řada z nich totiž odjíždí na dovolené. Reálný nárůst je kolem deseti procent, což je ovšem stále méně než ve zmiňovaných středních Čechách.

 

"Ale třeba kolapsy z horka jsou i v tomto tropickém počasí v jednotkách "kusů" za den. Máme nárůst v kolonce nespecifických příznaků, kam patří různé nevolnosti nebo motání hlavy," vysvětlil Franěk. Díky prázdninám naopak ubylo dětských úrazů.

 

Franěk upozornil, že tropické počasí netrápí jen obyčejné lidi, ale právě i záchranáře, kteří často zasahují v těch největších vedrech a dělají fyzicky velmi namáhavou práci - například resuscitaci, která může trvat i několik desítek minut.

 

Mluvčí Petra Effenbergerová přidala i několik rad, jak se chovat, když už ke kolapsu opravdu dojde. "Pokud někdo zkolabuje, vždy musíte nejprve zjistit, zda je při vědomí a jestli dýchá. Pokud člověk dýchá, ale je v bezvědomí, zkuste mu v poloze na zádech zvednout nohy, tím se mu nahrne krev zpět do mozku. Pokud se pacient probere, jedná se nejspíš o méně závažný kolapsový stav, který vzniká při poklesu tlaku z horka nebo vyčerpání," radí mluvčí.

 

I tak by se ovšem na dotyčného měl podívat zdravotník, aby vyloučil závažnější příčinu kolapsu.

"Pokud bezvědomí trvá, je třeba okamžitě volat záchranku na lince 155. Důležité je hlídat, zda pacient dýchá. Postupujte podle rad operátorů na telefonu. Pokud pacient přestane dýchat, zakloňte mu v leže na zádech hlavu a pokud se ani poté nerozdýchá, zahajte srdeční masáž, kterou je třeba provádět až do příjezdu záchranářů," uzavřela Effenbergerová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688