Nejezděte na Lombok, ani na Bali, další otřesy v oblíbených destinacích

Indonésii zasáhlo další silné zemětřesení. Otřesy půdy si vyžádaly nejméně 98 obětí a 200 zraněných. Záchranářům se ale zatím nepodařilo dostat na všechna postižená místa, a tak je pravděpodobné, že počet mrtvých ještě stoupne. Mezi zraněnými podle ministerstva zahraničí nejsou žádní Češi.

Desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce evakuovaných - taková je bilance ničivého zemětřesení v Indonésii. Většinu obětí má na svědomí zemětřesení na ostrově Lombok, několik lidí ale zemřelo i na ostrově Bali.

"Když se země začala třást, všichni vyběhli ven z obchodu, včetně mého bratra. Když vycházel, vypadla elektřina a lidé začali křičet a panikařit. Od té chvíle jsem ho neviděl. Myslím si, že ho zaživa pohřbily trosky," uvedl obchodník Syahrial.

Na tato místa každoročně zavítá přes 5000 českých turistů. Podle informací ministerstva zahraničí jsou v Indonésii aktuálně necelé tři stovky Čechů. "Mezi oběťmi by žádní zahraniční turisté být neměli, tedy ani čeští občané," sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

S českým konzulem v Indonésii se zatím spojilo 20 českých turistů, nikdo z nich ale není v ohrožení života. I přesto ministerstvo zahraničních věcí cestu do oblasti v nejbližších dnech nedoporučuje. Ti, kteří na ostrovech už jsou, by měli s odjezdem naopak vyčkat.

 

"Spolu s ministerstvem doporučujeme, aby pokud chtějí Češi z Lomboku odjet, využili spíše leteckou dopravu a raději jeden dva dny počkali, protože v tuto chvíli je na letišti v Lomboku chaos," informoval mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Někteří zahraniční turisté museli strávit noc mimo hotel na vyvýšených místech kvůli varování před tsunami, to úřady ale po pár hodinách odvolaly. Teď do postižených oblastí posílají záchranné balíčky se základními léky, jídlem a vodou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy