Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.08.2018 18:13:46

Počasí v týdnu: další vedra, mírné ochlazení v sobotu

 

První studená fronta přinesla v neděli lehké ochlazení do střední Evropy, a teploty tak na většině území zamířily v pondělí pod 30°C. Bohužel jen na menší část území republiky přišly srážky, většinou se fronta obešla beze srážek. Po ochlazení nás čeká od úterý další vlna veder, která skončí v pátek. Teploty vyšplhají hlavně v Polabí a na jižní Moravě opět nepříjemně vysoko. Atak 38°C v nejnižších polohách našich největších nížin zřejmě nebude výjimkou. Výheň by měla polevit v pátek na další studené frontě, která opět nebude zárukou srážek. Sucho už je na většině území extrémní. Průtoky řek klesly i na 10 % obvyklého stavu. Následky nevidíme hned, poznáme je na uschlých stromech napřesrok.

Ochlazení nebude v pátek trvalé. Po chladnější sobotě by měla následovat zase více horká neděle, a tak se bude chvilku rozpálená střední Evropa přetahovat s ochlazeními od severozápadu. Pořád s nedostatkem srážek. Jak to tedy bude vypadat? V úterý bude skoro jasno, hlavně na jihu i polojasno, právě tam ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 30 až 34°C. Ve středu půjde do tuhého. Bude skoro jasno, na západě až polojasno, právě tam odpoledne i oblačno a místy přeháňky a bouřky. Jinde jen ojediněle. Teploty 32 až 36°C. Ve čtvrtek bude nadále převážně skoro jasno, polojasno, od západu až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty 32 až 36°C. Jižní Morava může očekávat až 38°C.

Pátek rozdělí naši zemi na chladnější západ na studené frontě a stále ještě rozpálený východ. Postupně od západu oblačno, místy přeháňky a bouřky. Teploty od 23°C na západě republiky přes 28°C v centrální části až po 34°C na Moravě a ve Slezsku. Víkend potom bude o přetlačování studenějšího vzduchu s výhní na východě. Čekejme teploty kolem 28 až 33°C. Nic moc pozitivního pro přírodu v tomto týdnu a zřejmě ani tom dalším.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty