Filip Hubený (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  06.08.2018 16:04:20

Láká vás na dovolené zorbing, rafting, canoyning? Pozor na výluky v pojištění

Léto je v plném proudu a mnozí se již míří na exotickou dovolenou. Jelikož se české ekonomice daří, je pravděpodobně, že si Češi budou na zahraničních dovolených dopřávat a vyzkouší zážitky a atrakce, na něž by v domovině ani nepomysleli. Jenže pozor na to, co všechno kryje základní cestovní pojištění a co je už za příplatek.

V loňském roce Češi podnikli 4,9 milionu zahraničních cest a letos se očekává podobné číslo. Čím dál více Čechů, a to nejenom těch mladších, preferuje aktivní dovolenou. Kromě cestování po kulturních a přírodních památkách a ochutnávání místní kuchyně často zkouší různé druhy sportovních aktivit, pro které jsou v daných lokalitách vhodné podmínky.

Adrenalin čeká v řadě dovolenkových resortů

Už i na pobytových zájezdech v některém z rezortů u moře je široká nabídka různých sportovních aktivit pro odvážnější turisty. V Čechny oblíbených destinacích, jako jsou Chorvatsko, Slovensko, Itálie, Španělsko, Řecko, ale i Egypt a Bulharsko, jsou celkem běžně nabízené šnorchlování, jízda na koni či velbloudovi, vodní lyžování, rafting či canyonig. Ne všechny sporty jsou ale kryté základním cestovním pojištěním, řada těch turisticky atraktivních je za příplatek v rámci rizikových sportů, anebo nejsou pojistitelné vůbec.

Každý by si tedy měl zkontrolovat, jaké aktivity mu jeho pojištění kryje. Jednotlivé pojišťovny mají totiž podmínky jiné, neexistuje univerzální seznam. Všeobecně lze ale říci, že čím je sportovní aktivita fyzicky náročnější a nebezpečnější, tím pravděpodobněji bude nutné si ji připlatit. U každé pojišťovny je k dispozici soupis sportů, které jsou za příplatek, a podle toho se můžete rozhodnout, jak si pojištění nastavíte.

Doporučuji si před odjezdem naplánovat, které aktivity budete na své dovolené provozovat. V případě, že uvažujete o provozování rizikových sportů, ale nejste si ještě na sto procent jistí, je dobré si je připojistit dopředu. Některé pojišťovny neuznávají dodatečně sjednaná pojištění v místě cílové destinace, tedy ze zahraničí. Brání se tak případným pojistným podvodům – tedy že pojištění je sjednáno až po pojistné události.

Součástí sjednaného pojištění je přehled limitů jednotlivých úkonů, seznam pojištěných aktivit a také kartička pojištěnce. Tu by měl mít každý cestovatel po celou dobu zahraniční cesty u sebe. V případě pojistné události na ní totiž najde kontakt na asistenční linku, kde mu budou k dispozici. 


  Proč se se připojistit a nespoléhat se na náhodu? 

Možná si říkáte, že kvůli doslova pár hodinám vybrané aktivity není třeba řešit připojištění. Pokud ale dojde k úrazu, tak pojišťovna bez správně sjednaného pojištění odmítne úhradu nákladů spojených s léčbou. V případě, že se  bude jednat o vážnější zranění a bude nutná hospitalizace, operativní zákrok či převoz do vlasti, jedná se o náklady v řádu statisíců až milionů korun. A ty pak zaplatí zraněný.

Na výši nákladů má samozřejmě vliv i vzdálenost destinace od Česka a ceny tamější lékařské péče. V žádném případně nedoporučuji se spoléhat na to, že se během aktivity nemůže nic stát, když už ji vyzkoušelo tolik lidí předtím a bez úrazu. Připojištění vybraných aktivit přitom stojí jen pár desítek korun na den.

Oblíbené aktivity, na které se nemusí základní pojištění vztahovat:

Jízda na vodním skútru – oblíbená je tato vodní aktivita zejména ve velkých přímořských letoviscíchChorvatsku, Itálii, Řecku i Španělsku, kde je nabízena přímo na plážích. Mezi další „klasickou“ nabídku patři třeba wakeboarding, vodní paragliding, surfování, jízda na vodním banánu či vodní lyžování. Chvilkový adrenalin by se bez odpovídajícího pojištění mohl protáhnout na několikaměsíční adrenalinovou tahanici o zaplacení nákladů na léčbu, proto je dobré si ověřit, co je v základu a co už ne.

Rafting – tam pojišťovny rozlišují dle obtížnosti sjízdnosti řeky. V základním pojištění jsou většinou jen ty nejlehčí. Proto se předem informujete, jak na tom daná řeka je. Raftovat se v zahraničí jezdí třeba na chorvatskou řeku Soča, na Slovensko do Tater, ale třeba i do Turecka. Na divokých řekách se můžete setkat i s nabídkou lákavého canyoningu, který bude za připojištění určitě.

Zorbing – jak na vodě, tak i na souši čeká na dovolenkáře v Egyptě, Chorvatsku, Španělsku či Turecku řada lákadel v podobě sportovních aktivit. Třeba takový zorbing či trampolína mohou být za příplatek, ale plážovému volejbalu, cyklistice, bowlingu či golfu se můžete bez obav věnovat jen se základním cestovním pojištěním.

Vysokohorská turistika – zde je dobré si zjistit, do jaké nadmořské výšky je kryto případné zranění v rámci základního pojištění a co je třeba si nechat připojistit. Hranicí může být 3500 metrů, což třeba znamená, že mezi Čechy populární výstup na nejvyšší horu Kanárských ostrovů a i celého Španělska Pico del Teide na Tenerife je třeba si připojistit. Měří totiž 3718 metrů.

Jízda na velbloudovi – k dovolené patří i to, že se setkáváte s místní faunou. Třeba velmi oblíbené jízdy na koni po plážích v Egyptě či Španělsku, jízda na velbloudovi v Maroku, Tunisku či Egyptě, nebo exotičtější jízda na slonovi v Thajsku, bývají v základním pojištění. Ovšem návštěvu safari v Africe byste si již měli připojistit. Zcela nepojistitelný může být adrenalinem nabitý lov exotické zvěře.

Potápění – to je samostatná kapitola, které je třeba věnovat více pozornosti. Existuje řada typů potápění dle lokalit či hloubky, s přístroji či bez nich. Takovou běžnou aktivitou je šnorchlování, které najdete třeba v Egyptě. Potápění s přístroji do hloubky nad deset metrů či potápění se žraloky, s kterým se můžete setkat třeba ve Spojených arabských emirátech v největším obchodním centru na světě Dubai mall, už jsou za příplatky. A třeba jeskynní potápění, které lze zkusit také v Egyptě, nemusí být pojistitelné vůbec.  

Běh s býky – pro pravé adrenalinové šílence jsou sporty jako běh s býky, konaný ve španělské Pamploně, base jump – skok z pevných objektů s padákem – nebo možná trochu překvapivě i jízda na hoverboardu. Tyto extrémní sporty pojišťovny nepojistí, jejich provozování je totiž vysoce rizikové. Třeba base jumping patří ke sportu s vysokým množstvím zaznamenaných úmrtí

 

 

Filip Hubený

analytik neživotního pojištění Broker Consulting

Filip Hubený působí jako analytik neživotního pojištění od srpna 2017, do Broker Consulting nastoupil v červenci 2016. Na současné pozici je zodpovědný za analýzy produktů neživotního pojištění, komunikací s obchodní sítí a školení produktů neživotního pojištění v rámci společnosti.

Svou profesní kariéru zahájil ve společnosti REALBOHEMIA, kde rok působil v externí kanceláři na vymáhání pohledávek pro společnost O2.

Vystudoval Vysokou školu ekonomie a managementu obor Podniková ekonomie, hovoří anglicky a německy, ve volném čase se věnuje zejména tenisu a cestování.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

14.08.2023Pozor na výluky z cestovního pojištění - UNIQA OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
17.05.2023Pozor! Podvodníci lákají na vysoké zhodnocení úspor Csas.cz (Česká spořitelna)
29.07.2022Pozor, aby se vám dovolená v cizině neprodražila Tisková zpráva (Tisková zpráva)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688