TNBiz (TN.cz)
06.08.2018 09:22:00

Zrádné mikroplasty jsou v pitné i balené vodě, zjistili čeští vědci.

Mikroplasty, tedy mikroskopické částečky plastu, jsou všude. I v pitné a dokonce i balené vodě, zjistili čeští vědci z ústavu hydrodynamiky Akademie věd. A jsou podle všeho mnohem větším problémem než obří ostrov odpadu, který brázdí světové oceány.

Problém mikroplastů je poměrně čerstvý, a tak na ně nepamatuje ani legislativa. A vědci stále nevědí, zda mohou dlouhodobě lidskému zdraví škodit a případně jak.

 

Přesto jsou výsledky výzkumu českých vědců znepokojivé. Jak deníku MF DNES řekl šéf zmíněného hydrodynamického ústavu Martin Pivokonský, rozsáhlé měření ukázalo, že mikroplasty jsou jak v pitné, tak v balené vodě.

 

Český výzkum je přitom unikátní v tom, že se vědci zaměřili přímo na výskyt mikroplastů v pitné vodě. Dosud podobné studie měřily výskyt mikroplastů ve vodě balené či v životním prostředí jako takovém.

 

Vědci měřili jak "surovou" vodu před zpracováním, tak už tu upravenou, která nám doma teče po otočení kohoutkem. A zjistili, že v úpravnách vody se podaří zachytit asi 80 procent mikroplastových částic.

 

 

 

"Nicméně nevíme, zda těch zbývajících 20 procent lidskému zdraví škodí, či nikoli. To už je otázka pro výzkumníky ze zcela jiných oborů," krčí rameny Pivokonský.

 

Pro mikroplasty ve vodě navíc zatím neexistují žádné zákonem dané limity - a to nejen u nás, ale ani jinde ve světě. Filtry v úpravnách vody pak logicky odstraní hlavně větší částice v řádu milimetrů, projdou ty ještě menší.

 

Mikroplasty na sebe podle Pivokonského vážou škodliviny, třeba těžké kovy nebo různé chemikálie. A nejvíc jich v těle mají predátoři na vrcholu potravního řetězce - tedy i člověk.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty