TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.08.2018 21:56:44

Vláda s podporou komunistů? Češi řekli, jestli jim to vadí

Komunistická podpora menšinového kabinetu hnutí ANO a ČSSD štěpí společnost. Češi se podle exkluzivního průzkumu společnosti SANEP pro TV Nova rozdělili téměř přesně na třetiny. Některým role komunistů vůči vládě Andreje Babiše jednoznačně vadí. Podle části dospělé populace je taková situace v pořádku a zbytek Čechů sice současný stav nepovažuje za ideální, ale toleruje jej.

K tomu, aby získal ve sněmovně důvěru pro svůj kabinet, potřeboval Andrej Babiš 264 dnů. Spojení hnutí ANO a ČSSD pro získání většiny ve Sněmovně nestačí. Do týmu přibrali ještě komunisty. Ti za svou toleranci získali i pro prohraných volbách paradoxně politický vliv. Právě role komunistů vůči kabinetu rozděluje názorově českou společnost.

To, že se menšinový kabinet opírá o hlasy KSČM, považuje za naprosto v pořádku téměř 40 procent respondentů. Vnímají ji jako demokratickou stranu. Téměř stejný počet dotázaných (35,4 %) naopak roli komunistů považuje za naprosto nepřijatelnou a partaj za nedemokratickou. Pro zbytek (15,6 %) dotázaných stav sice není ideální, ale tolerují jej.

Podle červencového průzkumu důvěřuje vládě 15,5 % dotázaných. Téměř čtyřicet procent k ní má sice výhrady, ale nevadí jim. Naopak každý čtvrtý (27,6 %) v průzkumu prohlásil, že vláda jeho důvěru nemá.

Druhý Babišův kabinet se už od svého vzniku potýká s personálními problémy. Dva ministři, Taťána Malá a Petr Krčál, už kvůli podezření z opisování podali rezignaci, pod třetím, Lubomírem Metnarem, se otřásala židle.

Problém stále trvá u obsazení postu ministra zahraničí. Nicméně podle průzkumu více než polovina dotázaných souhlasí s rozhodnutím prezidenta Zemana nejmenovat Miroslava Pocheho šéfem diplomacie. Naopak proti je více než třetina lidí z průzkumu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688