Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.08.2018 15:52:20

Summary: ING dobrými výsledky vzdoruje výprodejům, turbínové potíže Siemensu podněcují volání po divesticích

ING Groep (Investiční tipy): 2Q18

ING pokračuje v nastoleném trendu a mírně překonává očekávání trhu. Podobně jako u BNP se tak děje především zásluhou vyšších tržeb (+2 % yoy) a nižších rizikových nákladů. V rámci tržeb zaujmou především poplatky (+9 % qoq), ale mírně nad konsenzem skončil i čistý úrokový příjem (+2 % yoy). Segmentově došlo k oživení korporátu, přičemž poplatkům pomohlo i zahrnutí dceřiné Payvision (zpracování bezhotovostních plateb). Úrokové příjmy se opírají o nárůst objemu poskytnutých úvěrů (+4 % yoy), opět především pro korporátní segment). Čistá úroková marže stagnuje na úrovni 1,51 %.

Náklady se drží při zemi (+2 % yoy), poměr nákladů a výnosů (C/I) dosahuje 56 %. Opět příjemně překvapily rizikové náklady o objemu 115 mil. EUR (-50 % yoy), což je pouhých 15 bps z hodnoty RWA. Na domácím retailovém portfoliu banka dokonce přistoupila k rozpouštění dříve vytvořených rezerv (-47 mil. EUR).

Kapitálová přiměřenost (CET1) dosahuje 14,1 % (-20 bps qoq), tedy bezpečně nad cílem na úrovni 13,5 %. Pololetní dividenda byla stanovena na 0,24 EUR/akcii (DY >5 %). Návratnost vlastního kapitálu (ROE) dosáhla ve 2Q18 12 %.

Na konferenčním hovoru zaznělo, že úrokové marže by prozatím měly zůstat stabilní. Od poplatků se čeká růst v řádu 5-10 % p.a. C/I poměr za FY18 by se měl zastavit na 55 %, od příštího roku by pak měl dále klesat (až na 50-52 % v roce 2020). A konečně, rizikové náklady by se měly v dalších kvartálech držet na velice nízkých 10-20 bps z hodnoty RWA (cyklický průměr je 40-45 bps).

Akcie díky solidní sadě výsledků vzdorují (pouze -1 %) dnešnímu výprodeji v evropském bankovním sektoru, k němuž vyjma periferie neshledáváme valný důvod. Akcie doporučujeme koupit a ponecháváme je mezi našimi Investičními tipy.

Societe Generale: 2Q18

Špatně si nevedla ani Societe Generale, ale od její investiční divize jsme přece jenom čekali víc. Investiční divize jako celek sice překvapila pozitivně (příjmy -3 % yoy; BNP -5 % yoy), přesto zaostala za konkurencí (především tou americkou). Překvapení jde nečekaně na vrub FICC segmentu (pouze -1 % yoy), zklamaly ovšem akcie (-4 % yoy).

V rámci retailu si dobře vedl International segment (včetně KB), domácí trh naopak ničím nepřekvapil. Převládající motiv 2Q18, jímž jsou nižší než očekávané rizikové náklady, se opakuje i v tomto případě (pouze 19 bps z hodnoty RWA). Ve finále tak skončil zisk před zdaněním až cca 25 % nad tržními odhady.

Návratnost vlastního kapitálu (ROE) dosáhla v 1H18 11 %. CET1 poměr klesl v průběhu 2Q18 o 10 bps na 11,1 %. Na konferenčním hovoru byl potvrzen výhled pro kapitálovou přiměřenost na konci roku na úrovni 11,5 % (včetně příjmů z prodeje některých aktiv v řádu 15 bps).

Akcie reagují na výsledky 2% poklesem v souladu s evropským bankovním sektorem.

Siemens: 2Q18

Tržby německého průmyslového koncernu klesly ve 2Q18 meziročně o 4 % na 20,5 mld. EUR. Naproti tomu stojí růst objednávek o 16 % yoy na 22,8 mld. EUR. Provozní zisk v průmyslových divizích vzrostl meziročně o 2 % na 2,2 mld. EUR a lehce tak zaostal za tržními odhady. Podobně jako u konkurenčního GE je problémová zejména divize Power&Gas (výroba turbín) s -56% yoy poklesem zisku. Naproti tomu stojí výsledky Automatizace (Digital Factory), jež zvýšila zisk o 54 %.

Vedení reaguje na tržní podmínky rozsáhlou reorganizací, která má za cíl zvýšit profitabilitu a zrychlit růst tržeb. Středobodem změn je menší počet provozních divizí (3 místo aktuálních 5 -> Power, City Infrastructure, Digitization), což by mělo posílit flexibilitu, uspořit náklady (propuštěných bude 6900 zaměstnanců) a umožnit společnosti soustředit se na strategické aktivity v oblasti automatizace a distribuce energie. Z tvrdých cílů je důležitý příslib nárůstu profitability o 2 ppt ve střednědobém horizontu.

Trhu to však nestačí, když se začínají ozývat hlasy požadující divestici strukturálně zasažených odvětví, tedy především Power&Gas, jejíž horšící se dynamika jen přilévá olej do ohně. Akcie odepisují 5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688