Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  02.08.2018 11:28:21

IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq

Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu večer oznámila společnost upisovací cenu při IPO Sonos na $15 za akcii.

Tvůrce špičkových reproduktorů původně doufal, že bude cena akcií při IPO pohybovat mezi $17 a $19. Avšak místo toho bude prodávat 13,89 milionů akcií za nižší cenu.

Pří zmíněné upisovací ceně společnost získá okolo $200 milionů a dosáhne tak na kapitalizaci v hodnotě téměř $1,5 miliardy. Upisovatelé, kterými jsou Morgan Stanley a Goldman Sachs, mají přístup k dalším 2 milionům akcií.

Co Sonos dělá?

Firma Sonos je výrobce bezdrátových high-end reproduktorů a reproduktorových soustav. Hlavním produktem je digitální hudební multiroom systém, díky kterému lze přehrávat hudbu v libovolných místnostech domu nebo bytu.

Sonos vytvořil speciální bezdrátovou síť s vyšším dosahem, kde každý reproduktor slouží zároveň jako vysílač i přijímač.  Síť je možné připojit na server, mobilní telefon, tablet nebo externí pevný disk a získat tak přístup k hudební knihovně, kterou lze pak jednoduše streamovat.

Po připojení k internetu je možné síť využívat pro streamování internetových rádií či využívat hudebních služeb typu Spotify či Apple Music (AAPL).

Jak si vede Sonos finančně?

V posledním fiskálním roce firma zaznamenala čistou ztrátu ve výši $14,2 milionů při příjmech $992,5 milionů. V porovnání s předchozím rokem jde o výrazně lepší hospodářský výsledek. V roce 2016 firma zaznamenala ztrátu $38,2 milionů, příjmy dosahovaly $901,3 milionů.

Porovnáme-li výsledky za poslední fiskální půl rok 2018se stejným obdobím v předchozím období, zaznamenal Sonos 18% navýšení tržeb. Do konce března 2018 reportovat tržby $655,7 milionů. Čistý zisk ale ve stejném období klesl o 14 % v porovnání s rokem předchozím.

IPO Sonos

Sonos zveřejnil svůj IPO prospekt před necelým měsícem (6. června 2018) a o dva týdny později prohlásil, že plánuje získat $263 milionů. To se úplně nepovedlo, upisovací cena byla nakonec snížena a Sonos prodejem 13,9 milionu akcií v ceně $15 dolarů za kus získal o cca $50 milionů méně.

IPO Sonos je dalším z technologických IPO, které v tomto roce proběhly. Nedávno vstupovala na burzu firma Spotify (SPOT) a před ní poskytovatel cloudových služeb Dropbox (DBX). Oba tituly se obchodují na americké burze Nasdaq stejně tak, jako nově listované akcie Sonos.

Prohlédněte si, jaké další IPO můžete očekávat v roce 2018.

The post IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq appeared first on LYNX Czech Republic.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688