TNBiz (TN.cz)
02.08.2018 09:22:22

S vlnou veder a sucha se potýká velká část Evropy. To nejhorší teprve přijde

Vlna veder, která sužuje Evropu, se stupňuje. Meteorologové očekávají, že v Portugalsku a Španělsku do neděle padnou historické teplotní rekordy. Teploty mohou pokořit hranici 48 stupňů Celsia. V obou zemích platí varování před extrémními teplotami a v pohotovosti jsou hasiči i záchranáři.

Jindy rušné ulice Madridu jsou poloprázdné. A ti, kteří se do ulic rozpálených teplotami přesahujícími čtyřicet stupňů Celsia vydají, nevycházejí bez vody nebo vějířů.

To nejhorší ale Španělsko a Portugalsko teprve čeká. Podobně jako Chorvatsko, kde teploty neklesnou pod třicet stupňů. Už teď jsou ovšem následky vlny veder ničivé. Satelitní snímky ukazují, jak výheň proměnila jindy svěží zeleň Dánska ve vyprahlou krajinu. Ještě hůř je na tom Německo.

"Pracuju jako zemědělec už 25 let a takové vedro a sucho jsem nezažil. Ztráty přesahují 20 procent, někde dokonce i 70," popsal Mathial Mehl.

Ve vysokých teplotách se daří medúzám žahavým, které zaplavily pobřeží Baltu na Rujáně. Devadesát lidí museli ošetřit lékaři. Rakouští a němečtí policisté dávají služebním psům speciální botičky na ochranu před rozpáleným asfaltem.

 

Jak bude vypadat situace v ČR

Na příští týden ukazují modely na další zvýšení teplot zhruba o 2°C

Sdílet na Facebook

Jak probíhala léta v minulosti?

Červenec 2018 byl na území České republiky teplotně nadnormální. Průměrná měsíční teplota pro území ČR dosáhla hodnoty 19, 7 °C, což je o 1,9 °C více než normál 1981-2010.


Níže na grafu je průběh průměrných maximálních teplot v Česku od 1. 7. do 31. 8. v letech 1994, 2015, 2016, 2017 a 2018. teploty jsou stále o několik stupňů nižší, než v roce 2015.

Jak dlouho nás ještě horké dny budou sužovat? Odpovídal meteorolog ČT Michal Žák.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty