Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.08.2018 09:18:37

Rozbřesk: Ministerstvo financí krotí dosavadní optimismus

Největší tuzemskou událostí tohoto týdne bude samozřejmě zítřejší zasedání bankovní rady ČNB, od kterého čekáme zvýšení sazeb, a především posunutí jejich prognózy směrem vzhůru. Zásadnějších změn nedozná pouze výhled sazeb, ale i koruny, od které ČNB dosud čekala jen rychlé posilování. Ještě než se tak pravděpodobně stane, můžeme se podívat na informace, které včera prezentovalo Ministerstvo financí ČR. Tedy nejenom na prognózu, která možná ještě sehraje svoji roli při kompletování rozpočtu na další rok, ale i na statistiku vládních bondů ke konci června. Ještě dnes pravidelnou zásobu dat doplní plnění státního rozpočtu za prvních sedm měsíců roku, které nejspíše navzdory silným daňovým příjmům příliš nenadchne. Ale popořadě.

MF se zařadilo mezi další instituce, které začaly korigovat své výhledy růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. V případě toho letošního z 3,6% na 3,2 %, v případě toho následujícího – z 3,3 % na 3,1 %. Ministerstvo tak poněkud zkrotilo svůj dosavadní optimismus, nicméně pozitivně naladěné zůstává i nadále. Předpokládá i vysoký přebytek veřejných rozpočtů v letošním roce, což rozhodně nelze vyloučit, třeba s ohledem na vývoj investic ze státního rozpočtu.

Jestli je v něčem nová prognóza MF konzervativní, tak zřejmě v pohledu na vývoj úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů. Příliš velký posun nahoru u nich nečeká, a tak i pro MF, a vlastně celý bondový trh, bude zítřejší zveřejnění prognózy ČNB významnou událostí.

Výnosy státních dluhopisů už mají docela solidní nárůst za sebou. Diferenciál vůči Bundům překračuje na dlouhém konci 160 bodů a aktivita zahraničních investorů na trhu opět narůstá. A tím se dostáváme ke statistikám MF z dluhopisového trhu, které mapují situaci v polovině roku. Jen v červnu se portfolia nerezidentů rozrostla o další státní dluhopisy v hodnotě přes 18 mld. korun a jejich podíl na českém korunovém státním dluhu dosáhl opět téměř 40 %. Jestli jde skutečně o trvalejší zájem zahraničí o český dluh, se ukáže už v srpnu, kdy stát splatí emisi dluhopisu v hodnotě 74,4 mld. korun. Je totiž otázkou, zda vyšší aktivita nerezidentů není pouze spekulativní a nesměřuje pouze do papírů s nejkratší splatností s cílem někam na chvíli umístit volnou likviditu. Jejich zájem totiž bude jedním z faktorů, které ovlivní naplnění prognózy sazeb z dílny MF.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna s blížícím se zasedáním ČNB maže své ztráty a včera se dokonce po delší době konečně dostala pro hranici 25,60 EUR/CZK. Dnešní PMI ji nejspíše opět nechá v klidu, a tak už bude jen vyčkávat na výsledek zítřejšího jednání bankovní rady, a především pak její prognózy sazeb a kurzu. Nebude to však jen koruna, ale i peněžní a kapitálový trh, koho nově namalovaný mix sazeb a kurzu z dílny ČNB ovlivní. Prozatím se totiž zdá, že nejen MF, ale i trhy jsou docela konzervativní, pokud jde o očekávaný nárůst úrokových sazeb. ČNB má proto potenciál překvapit.

Zahraniční forex

Data z eurózony - konkrétně mírně pomalejší růst a nepatrně rychlejší inflace než se očekávalo - již nedokázala vytlačit eurodolar výše. Naopak velmi silné spotřebitelské a podnikatelské nálady v USA pomohly dolaru.

Dnes sice přijdou na pořad v USA další zajímavá data, ale pozornost trhu bude spíše upřena k zasedání Fedu. Změna sazeb se tentokrát neočekává a stejně nelze počítat s velkými úpravami v komentáři FOMC. Fed muže ještě více akceptovat silný růst a fakt, že inflace dosáhla cíle. Fráze o tom, že makroekonomická rizika zůstávají vyrovnaná, bude avizovat zářijové zvýšení úroků.

Ropa

Cena ropy startuje druhý prázdninový měsíc mírným poklesem pod 74 USD/barel. Na cenách se podepisují zejména včerejší čísla Amerického petrolejářského institutu, která naznačují nárůst zásob surové ropy (5,6 mil. barelů). Pokud by měla takto nečekaně vysoký nárůst potvrdit i dnešní oficiální data od EIA, dá se očekávat další lehký tlak na pokles cen ropy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688