Research (Česká spořitelna)
Investice  |  01.08.2018 09:27:10

Letem světem: Dopad tarifů na českou "autoekonomiku", snížený odhad růstu od MFČR...

Koruna před zítřejším zasedáním ČNB posílila pod 25,6 CZK/EUR. Stále málo, aby se ČNB zalekla zvýšení sazeb.

Občas jsem drzý, ale Jirkova analýza (dopadu zavedení tarifů na českou ekonomiku) skutečně stojí za to: Mimochodem, někomu se může zdát, že dopad zavedení tarifů na auta je příliš nízký, protože jsme přece „automobilka Evropy“. Vedle strukturální analýzy, kterou v reportu najdete, je možné se také podívat do minulosti.

Například na Dieselgate, která vypukla v roce 2015. Vzhledem k dlouhým dodávkám se kauza projevila až v číslech za rok 2016. Oproti roku 2014 vývozy aut a autodílů z Německa do USA poklesly o 13 %. ČR reagovalo ještě prudším poklesem, a to poklesem téměř o třetinu (ve srovnání s rokem 2014).

 

Pokles 13 %, respektive o třetinu vypadá dramaticky. Ale význam pro ekonomiku zjistíme až poměřením vůči HDP. V tomto případě pokles vývozů aut a autodílů z Německa do USA o 13 % představuje 0,2pb HDP. V případě ČR je tento podíl ještě nižší, jen 0,01pb. A tento podíl ještě nepředstavuje čistý dopad na pokles ekonomiky. Automobilový průmysl má totiž nějakou dovozní náročnost. V případě Německa 33 % a v případě ČR dokonce 57 %. Takže čistý efekt pro Německo je 0,1pb a v případě ČR jen o něco málo více než nula procent HDP.

Nicméně to jsou jen vývozy z Německa a ČR do USA. Co vliv na celkové vývozy do celého světa? V tomto případě čistý příspěvek vývozů aut na HDP v případě Německa dosáhl v roce 2016 -0,1 HDP. Nicméně v případě ČR to bylo +0,3pb. Zdá se, že čeští (sub)dodavatelé dokázaly sníženou poptávku z USA, která by se u nás projevila prostřednictvím poklesů dodávek do VW a spol., více než vykompenzovat (sub)dodávkami jiným výrobcům, respektive výrobcům s benzínovými auty.

Ministerstvo financí snížilo odhad růstu české ekonomiky z 3,6 na 3,2 procenta letos a z 3,3 na 3,1 procenta příští rok. Příští rok mají správně (my čekáme 3,1, ale letos jsou málo optimističtí – my 3,6%).
Trump akceleruje své výhružky o zavřená federálních institucí, pokud mu Kongres neodklepne peníze na postavení zdi na hranicích s Mexikem. Sami republikáni by ale raději hlasování chtěli odložit až po volbách v listopadu.

Dnes zasedá americká centrální banka. Zvýšení sazeb se nečeká, to až v září. Nicméně šéf Fedu Jerome Powell naznačoval, že je potřeba diskutovat, kdy a kde si dá Fed pauzu ve zvyšování sazeb.

Naše prahnutí po vědění jde výrazně přes offline svět: jen 3,5% českých uživatelů internetu (a uživatelů je pochopitelně méně něž obyvatel) se zúčastnilo online kurzu. Pro srovnání: v Kanadě desetkrát tolik! Dohnat a předehnat! Můžete například zkusit coursera.com...

No a moc si nejsme jisti, že u nás spravedlnost vítězí nad nespravedlností. Naše důvěra je jedna z nejnižších v EU. Tohle je velký špatný: fungování institucí je základním předpokladem stabilní společnosti a udržitelného růstu ekonomiky.

   


David Navrátil


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.08.2023Letem světem: české HDP, i EMU Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688