Marek Chvátal (Sdružení KOMPAS)
Podnikání  |  01.08.2018 07:51:03

Umění dobře rozhodnout

Život bez rozhodování neexistuje. Naše rozhodnutí mívají odlišnou váhu. Známe např. slavné Eisenhowerovo rozhodnutí o vylodění vojsk v Normandii navzdory nepřízni počasí. Tím nepřítele překvapil a rozhodl tak o budoucím osvobození Západní Evropy, která se díky tomu nedostala do ruského vlivu. Dnešní svět nás nutí rozhodovat se čím dál víc, protože klademe důraz na individualismus. V jediném obchodě musíme udělat více rozhodnutí než dříve lidé za celý život. Protože máme na výběr např. z 20 druhů jogurtů, jeden je s probiotickou kulturou, další má 0,1% tuku. Když chceme pračku nebo mobil, musíme zase dlouho studovat, abychom si dovedli vybrat to správné řešení.

Rozhodovat se správně Vás může naučit workshop s prof. Peterem Tavelem. Připravuje ho nezisková organizace KOMPAS Křesťanský podnikatel, z.s. v rámci programu konference Podnikání a rodina (VELEHRAD, 22. 9. 2018).

Naše rozhodování může mít dalekosáhlé dopady a nemusíme zrovna vést vojsko do bitvy. Myslíte pane profesore Tavele, že mohou podnikatelé prožívat to, co generál Eisenhower?

Pokud rozhodujete o položkách s pěti a více nulami, tak to napětí a vědomí odpovědnosti jistě roste. To ale není to nejhorší. Nejhorší je, že často naše rozhodnutí ovlivňuje přímo životy druhých. Rozhodneme o ukončení pracovního poměru s člověkem, na kterého to může tvrdě dolehnout. Anebo ta příjemnější věc, můžeme zvyšovat platy a tím i standard zaměstnancům. Je to něco, co nám dal Bůh do rukou.

Propouštění podle Boží vůle?

Myslím to jinak. Bůh nám dal svobodu. Takovou, že dokonce můžeme hřešit. Díky svobodě se v našich rozhodnutích Bůh ukazuje. Dokonce zvěčňuje. Máme možnost svět ovládat a formovat. V tom je naše velikost, ale i past. Proto, naučit se orientovat, jaké faktory mají na rozhodnutí vliv, jak to v člověku probíhá, že se kloní k něčemu a potom zase k jinému je smyslem našeho semináře. Mým cílem je, aby se účastníci vyznali lépe v sobě a svých motivech.

Jakou formou to chcete pojmout?

Celé to bude zážitkové. S pomocí vybraných psychologických technik budou nucení účastníci se rozhodovat. A pak to budeme společně analyzovat. V běžném životě nemáme čas reflektovat, co se v nás děje a proč si vybíráme právě toto řešení. Workshop pomůže pochopit, jak se rozhodnutí vůbec tvoří.

A povede to také k umění se lépe rozhodovat?

Budou se lépe znát. Poznají, co má na ně při rozhodování vliv. Často na nás totiž působí faktory, které nás vedou ke špatným rozhodnutím, ale ani si je neuvědomujeme. Takže se naučíme nacházet to, co nás svazuje anebo nám špatně radí.

Liší se výrazně rozhodování v podnikání a v rodině?

V principu ne. Ovlivňujeme lidi jak v rodině, tak i v podniku. V obou případech do toho vstupujeme jako celé osobnosti. Ale v rodině hrají víc roli také emoce. A navíc, rozhodnutí v rodině mají dlouhodobější charakter. Mít děti a vychovávat je, to je doživotní projekt. Zaměstnat někoho může být jen na rok. I když ten člověk třeba nadělá dluhy a pak jsme v problémech dalších 10 let. Proces je stejný. V osobním životě jsou však některé faktory silnější.

Ruší emoce při správném rozhodování?

Ukazuje se, že emocionální složka je ta nejdůležitější. Poslední výsledky výzkumů v Evropě ukazují, že i čistě logické a chladné rozhodování nejprve zaměstná centrum mozku, které je určené pro emoce. Není tedy volba, na kterou by neměly vliv i naše emoce. Dalo by se o tom více diskutovat, ale chci tím říct, že emoce nemůžeme ze života vyloučit a neměli bychom je podceňovat.

Berete v potaz i strach při rozhodování?

Strach je jedna z emocí, která dovede motivovat. Určitá dávka stresu nás posunuje dál. Můžeme ale strachu i podléhat. Už nezažíváme žádné přímé ohrožení života a nejsme ani v krizi, která by nám vážně ubližovala. Bojíme se tak o mnoho méně významnějších věcí než předchozí generace. Strach nás pak ovlivňuje v každodenních záležitostech. „Nejde o život, nejde o nic,“ už neplatí. Dnes žijeme v úzkosti jen proto, že máme o tisíc korun menší plat. Přitom nám nic nechybí.

Podnikající Křesťani mají výhodu. Mohou být zbaveni strachu. Dokonalá láska totiž vyhání strach. Věříme v Krista, ukřižovaného a vzkříšeného. Díky němu máme zajištěnou budoucnost navěky. Můžeme být svobodnější a volnější, protože nás Bůh miluje.

V tom bude tento workshop také užitečný. Najdeme, čeho se bojíme a najdeme způsob, jak se strachu zbavit.

Hlavní téma konference je Podnikání a rodina. Řečníky jsou podnikatelé s desítkami let zkušeností s budováním svých firem a také s větším počtem dětí. Někteří z nich mají nejen úspěšné firmy, ale především fungující a velké rodiny (až sedm dětí). Budou hovořit o vlastním přístupu k dělení času i energie mezi víru, byznys a rodinu. Setkáte se s podnikateli a živnostníky z Česka i ze Slovenska. 

Přihlašování a více informací o konferenci Podnikání a rodina najdete na webu krestanskypodnikatel.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Ing. Mgr. et Mgr. Egýd Peter Tavel, Pd.D. OP je slovenský římskokatolický duchovní, psycholog, psychoterapeut, představený dominikánského kláštera v rakouském městečku Retz a vysokoškolský učitel psychologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, od roku 2014 děkan na téže instituci. Kromě různých menších výcviků a kurzů absolvoval sebezkušenostní psychoterapeutický pobyt na neurotickém oddělení v PL v Kroměříži, dvouleté semináře Výklad snů a Lege artis, roční výcvik Paliativní péče v hospici v Mödlingu v Rakousku a pětiletý daseinsanalytický výcvik v komunitně-skupinové psychoterapii na Pražské vysoké škole psychosociálních studií.

O zapsaném spolku KOMPAS

KOMPAS Křesťanský podnikatel, z.s. je neziskovou organizací sdružující křesťanské obchodníky, manažery, podnikatele a samostatně výdělečné osoby. Spolek vznikl v roce 2018 jako nástupnická organizace do té doby neformálního stejnojmenného sdružení. Jeho posláním je podpořit křesťanské nebo křesťansky smýšlející podnikatele v jejich byznysu a zároveň jim poskytnout podporu, vedení a duchovní formaci. Spolek pro své členy pořádá pravidelná setkání v Praze a Olomouci, jednou za rok pak také organizuje výjezdní konferenci.

Více se můžete dozvědět na: www.krestanskypodnikatel.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688