Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2018 00:05:38

Pražská burza v červenci solidně rostla, propadákem však akcie STOCK

Pražská burza potvrdila, že se jí v červenci daří. Podobně jako v předchozích třech letech, si solidně polepšila. V tomto roce navíc předvedla po lednu výkonnostně vůbec nejlepší měsíc. Měřeno indexem PX si připsala 2,64 %, když v polovině prázdnin zakončila na 1092 bodech.

Hlavním tahounem se staly akcie ČEZ, přestože se musely „vypořádat“ s předchozím rozhodným datem na letošní dividendu 33 korun. Na titul pozitivně působil růst cen elektřiny, potažmo emisních povolenek. Titul se také vyšvihl na první příčku, coby letošní nejrůstovější emise s kurzovým ziskem přes 15 %. V úterý 7. srpna firma zveřejní výsledky a možná i aktualizovaný letošní výhled, který ukáže, zda byl poslední růst relevantní.

Druhou příčku v červenci obsadily letos „nové“ akcie Avast, které však oproti ceně vstupu na trh zatím akcionářům zisk nepřináší. Bronz patří akciím VIG, které jsou svou vahou pro index ještě o něco výraznější. Obdobně, pomineme-li na dalším místě akcie TMR, druhý rakouský titul ERSTE. Ten se do výraznějšího zisku nakonec probojoval především díky zveřejněným výrazným hospodářským výsledkům. Bance pomohlo opět také výrazné hospodaření dceřiné České spořitelny, resp. celkově velmi nízké náklady na rizika v návaznosti na konjunkturu ekonomik v regionu.  

Pozitivní roli pro index sehrál rovněž další bankovní titul – KB či akcie O2. Telekomunikační titul však o zisky musel těžce bojovat, když se v poslední červencový den obchodoval i jen za 254 , tj. na dohled letošních minim.

 

Propadákem měsíce se staly akcie likérky STOCK, které bez nových zpráv zamířily na konci měsíce na nová téměř roční minima. Akcionáři tak s napětím budou čekat, zda report výsledků 8. srpna „přinese nápravu“, když letos titul přišel již o téměř pětinu hodnoty.

Výrazně se v červenci rovněž nedařilo akciím CETV, které vlastně odevzdaly předchozí červnové zisky. Další příčku pak obsadily akcie Kofola, které zakončily měsíc na historickém minimu. Díky krokům/prodejům minoritního akcionáře je titul letos jasně největším propadákem s poklesem již téměř 30 %.

Index však svou vahou letos výrazněji brzdí akcie MONETA. Banka však letos akcionářům přinesla opět solidní dividendu a tak na druhou stranu výrazně přispívá k zisku dividendového indexu PX-TR. Investoři si dle něj celkově letos na pražské burze ke konci července přišli na více než 6,5 %. Loni to však v tuto dobu byl více než dvojnásobek, resp. 15,5 %.

 

Co přinese srpen?

Kromě všeobecného sentimentu budou pro kurzový vývoj emisí na pražské burze firemní zprávy. Ve výsledkové sezóně bude pokračovat nejprve KB (2.8.), následovat bude Photon Energy (6.8.), ČEZ (7.8.) ,MONETA a STOCK (8.8.), Kofola (13.8.), PFNONWOVENS (23.8.) a VIG (28.8.). Zmiňovaná Kofola navíc v den reportu hospodářských výsledků pořádá valnou hromadu, která má „zajistit“ zdroje pro další výplatu dividend.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688