Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.07.2018 16:34:06

Výsledky Applu už dnes večer. Padne hranice 1 bilionu dolarů?

Pro technologické akcie patřil uplynulý měsíc k těm náročnějším. Facebook, Netflix a Twitter se po oznámení kvartálních čísel propadly, v případě Facebooku až o více než dvě desítky procent. Obavy o další růst technologického sektoru tlačily dolů také technologický index Nasdaq , který má za sebou tři dny ztrát v řadě. Už dnes by mohlo být patrné, jakou roli dostane v tomto akciovém dramatu Apple. Nejdražší firma světa zveřejní svoje čísla po zavření Wall Street v noci na středu.

Pokud by Apple posílil o více než 7 %, stal by se první společností na světě s tisíci miliardovou tržní kapitalizací v amerických dolarech, upozornil makléř Patria Finance František Kronus.

To by ale znamenalo, že se Applu podaří vypořádat s chronickými problémy (jako skomírající prodej přístrojů v předpremiérovém letním období nebo starosti s Trumpovou obchodní politikou) a že jeho čísla za předešlý kvartál budou nad očekávání skvělá.

Právě prodeje iPhonů jsou jednou z prvních věcí, na které se investoři obvykle dívají. Těchto telefonů, které jsou pro Apple pomyslnou dojnou krávou, by firma mohla prodat o 2 % vice než před rokem, konkrétně 42 milionů.

Utržit by za ně mohla ale mnohem víc, hlavně kvůli loňské novince iPhone X, ze které se navzdory své vyšší cenovce stal bestseller.

Wall Street vidí celkové příjmy v období od dubna do června na 52,3 miliardy USD, o 15 % vice než před rokem.

Služby opět světlým bodem?

Dalším světlým bodem výsledovky by mohly být služby, tedy sekce, do které spadají Apple Store, iCloud a hudební služba. Společnost CFRA odhaduje nárůst příjmů na této lince o 28 procent na zhruba 9,3 miliardy USD. V předešlém čtvrtletí se služby zvedly dokonce o 31 procent, podle stejné společnosti se ale takováto tempa zřejmě neudrží.

Otázkou je, jaké následky může mít obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou. V Číně Apple většinu zboží vyrábí a domácí půda může být jeho největším zdrojem příjmů. Desetiprocentní clo na dovoz do USA, které navrhuje Trumpova vláda, by tedy firmě nemusel moc prospět.

Zkoumat se bude i to, jak si firma povede v následujícím čtvrtletí, hlavně v jeho posledních týdnech. V září by měly světlo světa spatřit tři nové iPhony, včetně verze iPhonu X s větším displejem. Jenomže loni zvládl Apple dotlačit jeho předobraz na trhy až v prosinci a prodeje se tedy promítly až do výsledků za následující finanční rok.

"Pohyblivý svátek"

Jak to tedy bude s bájnou bilionovou tržní hodnotou? Dnes na začátku obchodování na Wall Street do ní nescházelo ani 66 miliard USD. Akcie Applu ale o 7 % za jediný den moc často nerostou. Před dvěma lety v červenci se po zveřejnění kvartálních čísel zvedly za den o 6,5 procenta.

Kdyby se ale Applu nepodařilo sáhnout si na jeden billion během jediného dne, může se tak stát během týdne. Letos v květnu stačilo pět dní na to, aby titul posílil o 13 procent.

Samotné překročení této hranice může být poměrně pofiderní. Na vině je mamutí program zpětného odkupu akcií. Peníze z něj firma sune do kapes akcionářům, kteří jsou z toho pochopitelně nadšeni. Stejný prodgram ale také snižuje počet cenných papírů, které jsou ještě v oběhu. Přesný počet těchto outstanding shares tedy dnes v noci nemusí být jasný. Určitou indikací by mohli být poskytovatelé dat typu Thomson Reuters, kteří počítají trží kapitalizaci Applu v reálném čase na základě ceny akcií a posledního známého počtu veřejně obchodovaných akcií. Takže až Apple zveřejní aktuální počet akcií, což by mohlo být ve středu, tržní kapitalizace se bude muset přepočítat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688