ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Měny-forex  |  31.07.2018 09:14:26

I když se koruna za poslední měsíc trochu vzpamatovala z před-prázdninových výprodejů, stále zůstává o více než tři procenta slabší oproti poslední prognóze centrální banky.

I když se koruna za poslední měsíc trochu vzpamatovala z před-prázdninových výprodejů, stále zůstává o více než tři procenta slabší oproti poslední prognóze centrální banky. Dokáže ji ČNB pomoci svým čtvrtečním rozhodnutím k dalším ziskům?



Samotné zvýšení sazeb je do značné míry trhy očekáváno, větší revoluci proto na trhy nepřinese. Tu by mohl ovšem nastartovat výraznější mentální posun v uvažování centrálních bankéřů.



Jak naznačil hlavní ekonom ČNB Tomáš Holub, centrální banka ve své prognóze pravděpodobně po delší době přestane počítat s “rychlým” posilováním české koruny. Výsledek: při ochlazování přehřáté ekonomiky bude alespoň na “papíře” muset sázet (místo silné koruny) na vyšší úrokové sazby. Pokud prognóza posune “předpokládané” sazby na horizontu roku 2019 do blízkosti 3 %, bude to pro trh překvapení. Dnešní dvouleté sazby se stále pohybují viditelně pod 2%.



A takové překvapení se koruně může líbit. Červnové zvýšení sazeb koruně nepomohlo, protože centrální banka ho komunikovala jako “izolovaný krok”, který má pouze pomoci k doladění prognózy. Jinými slovy trhům řekla: žádný další rychlý růst sazeb nečekejte, protože dál sázíme na zisky koruny - ty českou ekonomiky zchladí. Koruna zatížená stále velkými objemy krátkodobého zahraničního kapitálu (a v tu chvíli i horší náladou na rozvíjejících se trzích) tak nedostala žádnou další “naději” na vyšší sazby. I proto se po červnovém zvýšení sazeb dostala rychle pod tlak.



Pokud v tomto týdnu ČNB přepíše prognózu a dá signál, že v prostředí slabší koruny bude třeba rychleji zvyšovat sazby, dokoná tím poměrně důležitý mentální obrat. Dá trhům jasný signál, že již nehodlá čekat se “založenýma rukama” na silnější korunu, ale bude chtít sama vyššími sazbami přispět k tomu, aby koruna minimálně “neztrácela půdu pod nohama”. To by se mělo české měně líbit
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688