Nepodceňujte péči o řezané květiny, vydrží vám déle

Čistá váza je naprostý základ Darovaný květinový pugét přináší nejen radost, ale také starost. Aby vám květiny vydržely co nejdéle, řiďte se několika jednoduchými radami. Jen tak totiž zněkolikanásobíte živnotnost vaší květiny.

Každá květina je jiná a má i jiné požadavky na to, jak se o ní starat. Ideální je, když květiny při transportu neutrpí teplotní šok. V zimě tedy dejte pozor, abyste kytici nevystavovali větru a mrazu. V létě naopak dbejte na dostatečnou ochranu před přehřátím a vytrvalými slunečními paprsky. V případě, že květinu objednáváte přes doručovací květinou službu, zajímejte se o detaily týkající se skladování a doručování jednotlivých zakázek. „Od objednání kytice po její doručení uplyne jen pár hodin. Naši florističtí partneři se nachází nejen v České republice, ale také v dalších 150 zemích po celém světě. Díky výběru vhodné provozovny, tedy té, která je příjemci nejblíž, jsme schopni zaručit čerstvost a top kvalitu doručených kytic,“ uvádí Jitka Mandysová ze společnosti Fleurop  pro Českou republiku.

Čistá váza je naprostý základ

Možná se to může zdát přehnané, ale i taková maličkost, jako je vhodná váza, ovlivňuje životnost květiny. Než do ní nalijete vodu, vydezinfikujte ji – k tomu ideálně použijte přípravek s obsahem chlóru. Květinám se daří v různých typech nádob, určitě se ale nedoporučují ty keramické, které jsou uvnitř bez glazury.

Pečujte o stonek

Ještě, než květinu umístíte do vázy, zbavte stonek přebytečných listů. Poté ho seřízněte ostrým nožem pod úhlem zhruba 45 stupňů. Účelem tohoto řezu je zvětšit plochu, kterou do sebe květina může dostávat vodu a živiny. Při každé výměně vody je dobré řez opakovat.

Dejte jim napít

Aby se řezané květiny dobře aklimatizovaly, dejte je nejprve do vlažné vody a až později do studené. Tu měňte jednou denně. Kvůli tomu, že jediná část stonku, která pije, je řez, stačí dát do vázy vody minimum. Tím předejdete k tvorbě slizu, který pak přechází v hnilobu. K ochraně můžete použít i acylpyrin, kapku octa, citrónu nebo SAVA. V teplých dnech květiny ocení kostku ledu. „Naši partneři – floristé přidávají ke každé objednávce také sáček s potřebnou výživou. Ta kromě podpory samotné květiny zamezuje vzniku hnilobných bakterií,“ vysvětluje Jitka Mandysová.

Květiny a ovoce k sobě nepatří

Skladování ovoce v blízkosti květin by pro vás mělo být naprostým tabu. Některé plody totiž uvolňuji etylén, který urychluje stárnutí květů.

•••

Značka Fleurop v rámci mezinárodního sdružení Fleurop – Interflora je jednou z největších a nejznámějších doručovacích květinových služeb na světě. Vznikla v roce 1908 v německém Berlíně z iniciativy floristy Maxe Hübnera. Základem jejího obchodního konceptu je myšlenka, že cestovat by neměly květiny, ale jen jejich objednávky, které se následně doručí na spolehlivá a profesionální místní květinářství umístěná co nejblíže adresátovi květinového daru.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada