Research (Česká spořitelna)
Investice  |  30.07.2018 10:11:37

Letem světem: Zasedání ČNB; Názorová nejednotnost kolem brexitu; Trump tweetuje

Tento týden zasedá bankovní rada ČNB a zvýšení sazeb je velmi pravděpodobné. Důvodem je koruna. Po posledním zvýšení sazeb měla dokonce tu drzost, že bezprostředně namísto posílení dokonce oslabila.

Na první pohled se může zdát, že koruna nereaguje na zvyšování sazeb. Ale ona samozřejmě reaguje. Jen ostatní faktory spojené s globálním sentimentem jsou silnější. A ten je hlavním hybatelem tzv. měn rozvíjejících se ekonomik. Pokud by koruna CZK například slepě sledovala své regionální kolegyně (PLN a HUF), tak by se nyní koruna obchodovala za 26-26,3. Zvýšení sazeb a očekávání dalšího zvyšování sazeb brání většímu oslabení. To nic nemění na tom, že CZK je pro ČNB příliš slabá. Podle jejich představ se už měla čile obchodovat pod 25 CZK/EUR. No, a když měnové podmínky nezpřísňuje kurz koruny, tak musí CNB více odmakat před sazby. Bankovní radě samozřejmě bude komplikovat rozhodnutí fakt, že globální sentiment oslabující korunu se může samozřejmě kdykoliv vypařit jako pára nad hrncem. A v tomto případě by se koruna mohla opět rozběhnout k silnějším úrovním.

  

Musí start-up založit člověk, když je mladý, jinak je odpískaný? Ne, studie ukazuje, že se středním věkem by neměla přicházet životní krize, ale právě chuť založit firmu. Firmy, které založíme v pokročilém věku, mají větší šanci na úspěch, než firmy založené mladými. A to platí nejen v průměru, ale i pro jedno procento nejrychleji rostoucích start-upů. #zadnestarezelezo

Pro podnikání je důležitá infrastruktura (fyzická a digitální) a fungování institucí. České investice do e-governmentu zatím vedou k propadům v mezinárodním žebříku, tentokrát na 54. místo. Nejslabším místem je telekomunikační infrastruktura. Přitom před deseti lety jsme byli na 25. místě.

Zajímavá je také statistika, jak naši telekomunikační infrastrukturu využíváme. Když si srovnáme spotřebu dat na mobilních telefonech, tak zjistíme, že jich máme hodně, ale hodně málo. Například ve srovnání s Rakouskem jen pětinu jejich "spotřeby". Dokonce o třetinu méně než je průměr OECD.

Šéf vyjednávačů Brexitu za stranu EU, Michel Barnier, řekl, že návrh Theresy May ohledně celní unie není akceptovatelný. Potud v pohodě. Ale italský vicepremiér Matteo Salvini řekl, že se EU snaží Británii podvést a že by May měla být tvrdší při vyjednávání s EU. Drolení se jednoty uvnitř EU může paradoxně ale zvýšit riziko tvrdého Brexitu.

Na druhé straně Atlantiku Trump vyhrožuje (samozřejmě přes Twitter), že omezí funkce federální vlády („shut down“) pokud mu demokraté nepřiklepnou peníze na vybudování zdi na hranicích s Mexikem.

  

Americká ekonomika vzrostla v souladu s očekáváním o více než 4% (mezičtvrtletní anualizovaný, meziroční pak 2,8). Růst je podpořen investicemi a spotřebou, které přechodně nakopnul daňový balíček Trumpa. Ve středu budeme znát výsledek zasedání FOMC a v pátek data za trh práce.


David Navrátil, analytik


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Konec půstu – vstříc růstu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688