Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.07.2018 16:28:51

Extrémně horké počasí: bude až 36°C, vedra nepoleví

 

Pro milovníky vysokých teplot dobrá zpráva, pro milovníky spíše nižších teplot nepříjemná informace o dlouhotrvajícím utrpení. Vrchol léta co do teplot začíná. Nad střední Evropou se usadí vysoké teploty a podle stávajících prognóz je asi nic hned tak nesrazí. Jednotlivé lokální bouřky nebo slabé frontální vlny sem tam změnu přinesou, ta bude ale jenom krátkodobá. Většina republiky trpí suchem a teď teprve přijde epizoda největšího zesílení sucha. Jak tohle za pár let skončí…? Teploty dalších dní budou velmi vysoké až extrémní, nížiny se ale mohou připravovat na 35°C v odpoledních hodinách skoro každý den. Polabí a Praha se mohou výjimečně „těšit“ i na 37°C. Noci už se nepatrně prodloužily a může to být znát na příjemném ochlazení nad ránem. V této době můžete větrat domy a byty.

V pondělí bude skoro jasno, odpoledne jen ojediněle přeháňky. Teploty 30 až 34°C. V úterý bude skoro jasno, během dne přechodně oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 31 až 35°C. Ve středu bude velmi podobně, prakticky totožně. I teploty budou opět závratně vysoké. 31 až 35°C. Od čtvrtka je naděje na lehké ochlazení na studené frontě. Nebude to ale žádný zajímavý pokles teplot. Mělo by se „ochladit“ asi na 26 až 30°C. Začátek nového týdne bude v odpoledních hodinách velmi náročný. Doplňujte tekutiny neslazenými neperlivými nápoji, hlavně vodou, a pozor na přehřátí.

Srážky skoro žádné, vysoké teploty. Stále více se léto blíží tomu subtropickému, které jsme znali spíše z dovolených ve Středomoří. Jenže naše krajina není na tyto podmínky připravena a doslova uschne. Při hospodaření s vodou se snažte šetřit. Zajímalo by vás, jak bude v srpnu? Předpověď by bohužel byla jen věštění. Na začátku srpna lze očekávat pokračování teplého suchého počasí. Příliš teplo je i ve Skandinávii, a to zamezuje vznik poctivých tlakových níží se srážkami a ochlazeními.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty