Lékárnám chybí 170 druhů léků: "dají se nahradit," oponuje Státní ústav pro kontrolu léčiv

TNBiz, 29.7.2018
Celkem se jednalo o 170 druhů lékůČeská lékárnická komora (ČLnK) upozornila, že se české lékárny potýkají s dlouhodobými výpadky některých důležitých léků - celkem by jich mělo být až 170. Proti tomu se ale ohradil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který tvrdí, že se většina těchto léků dá spolehlivě nahradit jinými.

"Za první polovinu července zaslali lékárníci ze všech regionů 99 hlášení svědčících o nemožnosti objednat konkrétní léky. Celkem se jednalo o 170 druhů léků. Nejčastěji chyběl Ercefuryl, Vasocardin, antibiotika Ospen a Doxybene či vakcína Havrix Junior, která nemá v ČR jinou adekvátní náhradu," uvádí ČLnK ve své tiskové zprávě. Ta za výpadky vidí reexport, tedy přeprodávání léků distributorem do zahraničí.

Proti zprávě se ale ohradil SÚKL: "Lékárníci jako zdravotničtí profesionálové mají z povahy svého vzdělání nejvíce znalostí o možných alternativách k předepsanému léků, proto by tuto profesionalitu měli aktivně využívat ve prospěch pacientů. Značná část uváděných příkladů (ve zprávě ČLnK, pozn. red.) je nahraditelná." Vyjádření ČLnK proto podle lékového ústavu není adekvátním vyjádřením profesní komory.

Možnost nahrazení léku potvrzuje i lékárnice Veronika O. ze severních Čech. "Musím se přiklonit k vyjádření SÚKLu. Pro léky uvedené v tabulce skutečně existuje náhrada. Problém ale vidím v tom, že o výpadcích určitých léků často neví doktoři, kteří si nezjišťují aktuální informace. Pak pacientům předepíší určitý lék a když pacient přijde do lékárny, dožaduje se léku napsaného na receptu a nevěří nám, že lék s jiným názvem, ale stejnou účinnou látkou, bude fungovat naprosto stejně jako lék předepsaný," upozorňuje.

Podle ČLnK je velký problém u vakcíny Havrix Junior proti žloutence typu A, která se podle jejich slov v ČR nedá nahradit. Očkovací centra a hygienické stanice ale mívají zásoby alternativ, které se tak často v lékárnách nevyskytují - například vakcínu Vaqta Pediatric, která je také určená pro očkování dětí proti hepatitidě typu A.

Další z léků - Endiaron - se sice nedá nahradit stejnou účinnou látkou cloroxinum, existují ale jiné účinné látky, které fungují podobně. "Lidé berou Endiaron často jen při pouhých zažívacích obtížích, lék je přitom vyloženě na akutní průjmy. Střevní problémy se dají řešit i mnoha dalšími léky," zdůrazňuje lékárnice

Stejná situace platí i u ostatních léků. "Existuje široká škála antibiotik se stejnou účinnou látkou, jako těch v tabulce. Stejně tak léků na plísně, prostatu nebo krevní tlak," dodává Veronika.

Co se týče samotných reexportů, i ty SÚKL vysvětluje - pokud zjistí, že nějaký lék v Česku chybí a přitom jeho dodávky nebyly přerušeny od výrobce, zaměřuje se na možný reexport.

"Jestliže z dostupných údajů SÚKL vyhodnotí, že vývoz léku do zahraničí ohrožuje dostupnost péče pro české pacienty, informuje o tom Ministerstvo zdravotnictví, které může reexport konkrétního přípravku zakázat," píše ústav ve vyjádření.

"Je třeba uvést, že distribuce léčiv do zahraničí je legální součástí volného obchodu zboží a i do České republiky se tímto způsobem léky dováží," dodává SÚKL s tím, že problém reexportů už řeší s ministerstvem.

V případě, že má váš lék výpadek, se proto nebojte a důvěřujte svému lékárníkovi - ten by měl vždy vědět, jestli existuje náhrada a pokud ano, doporučí lék sice s jiným názvem, ale stejnou účinnou látkou ve stejném množství, které potřebujete.

Pokud lék skutečně nemá náhradu, poraďte se s lékárníkem o alternativě, která sice nemusí být tak účinná, ale aspoň vám na přechodné období, než bude lék opět k dispozici, pomůže překonat zdravotní obtíže. "Takové situace jsou ale poměrně vzácné," dodává lékárnice.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy