Sklizeň vinné révy klepe na dveře, vinařům ale chybí tisíce pracovníků ..

TNBiz, 28.7.2018

Čeští a moravští vinaři se potýkají s kritickým nedostatkem pracovníků. Chybějí jim téměř dva tisíce lidí. A to je hlavně teď - před sklizní - velký problém.

Vinaři práce ve vinicích nestíhají a obávají se ztrát. I oni tak začínají hledat brigádníky za hranicemi. Z našich vinic tak při sklizni hroznů letos zřejmě častěji uslyšíte ukrajinštinu, moldavštinu, nebo slovenštinu. Českých brigádníků je totiž nedostatek.

"V České republice lidé nejsou, takže se musíme dívat do zahraničí. Pro nás je asi nejpřínosnější Moldávie a Ukrajina," přibližuje Martin Půček ze Svazu vinařů ČR.

Největší problém je sehnat lidi na nárazové práce, tedy řez, vázání, nebo samotný sběr hroznů. "Během následujících 14 dní přijde ten největší tlak a největší zájem o pracovníky na sklizeň," popisuje vinař Martin Valihrach.

Kde nejsou lidi, tam stojí práce. A to může stát nemalé peníze. Škody přitom mohou být obrovské. Navíc nechybí jen brigádníci. Obrovská poptávka je i po odbornících. V Česku je jediná vinařská škola - ve Valticích. A její studenty si prý vinařské firmy rozeberou ještě před maturitou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy