TNBiz (TN.cz)
Volby  |  28.07.2018 08:19:30

Evropa se bojí příštích voleb. V parlamentu posílí euroskeptici

Příští volby do Evropského parlamentu, jediného voleného orgánu Evropské unie, by mohly výrazně změnit tvář legislativního orgánu. Podle agentury Reuters v něm mají razantně posílit strany, které jsou k EU otevřeně nepřátelské.

Volby do Evropského parlamentu nechávají mnohé voliče chladnými, ten přitom hraje důležitou roli při vytváření evropských směrnic a nařízení. Podle agentury Reuters to necelý rok před volbami vypadá, že v parlamentu výrazně posílí euroskeptické strany.

Těm chce pomoci k úspěchu i hlavní stratég volební kampaně Donalda Trumpa Steve Bannon. Jeho cíl, získat pro strany nepřátelské k evropské integraci 15 až 20 %, se jeví mírně nadsazený, přesto napřesrok euroskeptici ve volbách zřejmě výrazně zabodují. Agentura Reuters to odhaduje na základě vzniku a růstu nových euroskeptických uskupení, jakým je například i česká Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, napříč státy EU.

Euroskeptici mají v Evropském parlamentu dvě skupiny, radikálnější Evropu národů a svobod (ENF), s níž by v případě zvolení do europarlamentu jistě spolupracovala SPD, a umírněnější Evropu svobody a přímé demokracie (EFDD), jejímž členem je i český europoslanec za Stranu svobodných občanů Jiří Payne.

Přestože EFDD ztratí hlavního podporovatele brexitu, Stranu za nezávislost Spojeného království, mělo by podle odhadů Reuters posílit ze 45 na 59 křesel, hlavně díky očekávanému úspěchu italského Hnutí 5 hvězd a německé Alternativy pro Německo. ENF má pak svojí sílu skoro zdvojnásobit, z 35 na 63 europoslanců.

Růst by měla podpořit jednak česká SPD, která v předvolebních průzkumech pětiprocentní hranici trvale překračuje, ale hlavně by měly uspět protiunijní strany v dalších státechStrana pro svobodu v Nizozemsku, Liga severu v Itálii, Národní fronta ve Francii a rakouští Svobodní.

Nejsilnější politickou skupinou by měla zůstat Evropská lidová strana (EPP), jejími členy jsou i čeští lidovci, TOP 09 a STAN. EPP má ale oslabit z 219 mandátů na 180. Přiblíží se jí tak frakce socialistů a demokratů (S&D), v níž je za Česko i ČSSD. Třetí nejsilnější frakcí by místo Evropských konzervativců a reformistů, kteří oslabí odchodem britské Konzervativní strany, měla být Aliance liberálů a demokratů, jehož členem je i nejsilnější česká strana, hnutí ANO.

Volby do Evropského parlamentu přilákaly v roce 2014 v Česku jen 18,2 % voličů. Evropský parlament má přitom důležitou roli při vytváření zákonů, protože má stejnou moc, jako Evropská rada složená z hlav států unijních zemí. Reuters tak očekává, že nově složený parlament bude vytvářet větší tlak na politiky, kteří po odchodu Velké Británie z EU chtějí hlubší integraci.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688