Vlada.cz (Vláda)
Politika a události  |  27.07.2018 21:49:56

Andrej Babiš jednal v Salcburku s britskou premiérkou Mayovou, estonským premiérem Ratasem a s rakouským kancléřem Kurzem

V pátek 27. července 2018 navštívil premiér Andrej Babiš Salcburk, kde se na pozvání rakouského spolkového kancléře Kurze zúčastnil zahájení letošního ročníku Salcburského hudebního festivalu. Při této příležitosti také jednal jak se svým hostitelem spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem, tak s dalšími hosty festivalu estonským předsedou vlády Jürim Ratasem a britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Kromě slavnostního zahájení, kterého se ujal rakouský prezident Alexander Van der Bellen, se premiér Babiš zúčastnil také premiéry představení Kouzelná flétna, kde v roli Papagena vystoupil český operní pěvec Adam Plachetka.

Na jednání s předsedkyní vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Theresou Mayovou byl hlavním tématem postup ve vyjednávání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Premiér Andrej Babiš zopakoval českou pozici při jednání o brexitu a zajímal se o dokončení Dohody o vystoupení. Zdůraznil, že prioritou České republiky je zachovat nedělitelnost svobod vnitřního trhu, ochranu zájmů českých občanů a českých firem a zajištění bezpečnosti v Evropě. Za dobrý krok směrem ke konkrétnějšímu postoji označil nedávnou publikaci Bílé knihy o budoucích vztazích Velké Británie a EU.

Brexit není pro Evropu pozitivní, ale musíme se snažit, aby celkové dopady byly co nejmenší. Pro nás je důležité udržovat s Velkou Británií vztahy z minulosti. Vždy to byl náš spojenec, pracuje tam 50 tisíc českých občanů, je to důležité z hlediska obchodu i v rámci spolupráce NATO,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Hlavními tématy jednání s rakouským spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem byly spolupráce v rámci formátů regionální středoevropské spolupráce, zejména v rámci tzv. slavkovského formátu, a evropské otázky. Šlo především o problematiku migrace, víceletý finanční rámec a závěrů červnové Evropské rady. Jednali také o dopravní infrastruktuře, konkrétně o silničním spojení BrnoMikulovVídeň a České Budějovice – Linz.

S předsedou vlády Estonska Jürim Ratasem jednal premiér Andrej Babiš především o evropských tématech, a to o migraci, využívání vnitřního trhu a o obranné a bezpečnostní spolupráci v rámci Severoatlantické aliance a dalších mezinárodních otázkách.

Už ve středu navštívil předseda vlády Andrej Babiš německý Bayreuth a zúčastnil se zahájení Wagnerova hudebního festivalu. S bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem mluvil o spolupráci mezi příhraničními regiony České republiky a Svobodného státu Bavorsko. Tématem bylo také pokračování Česko-německého strategického dialogu, hospodářská spolupráce, spolupráce v oblasti vědy a výzkumu či policejní spolupráce při boji s přeshraniční kriminalitou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688