TNBiz (TN.cz)
Volby  |  27.07.2018 13:30:24

V Senátu končí na podzim známá jména

V úterý uplyne lhůta, do kdy se zájemci o senátorská křesla mohou hlásit do podzimních voleb. Už teď je ale jasné, že se horní komora výrazně obmění. V Senátu končí některé známé osobnosti. Nejvíce ohrožená je před volbami ČSSD, která obhajuje hned 12 mandátů.

Senátorský klub ČSSD může po říjnových volbách výrazně prořídnout. Z 24 senátorů, které sociální demokraté teď mají, jich 12 má obhajovat mandát. Jen pětice se ale rozhodla, že do říjnových voleb za ČSSD půjde. Případný neúspěch pocítí výrazně i stranická pokladna, za mandát senátora strana dostává každoročně 855 tisíc korun.

Před dvěma lety obhajovala ČSSD deset mandátů, udržela jen dva. Z horní komory vypadl třeba bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Teď určitě v nejvyšší politice skončí jeho bývalí vládní kolegové, exministr vnitra František Bublan a bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Kandidovat nechce ani bývalý královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Pikantní je situace kolem senátorky Evy Sykové, která před šesti lety připravila o mandát známého herce Tomáše Töpfera. Syková před volbami změnila stranický dres a do voleb půjde v barvách hnutí ANO. O jeden mandát ČSSD připravila smutná událost, senátor za Břeclavsko Jan Hajda v únoru zemřel.

Naopak pro obhajobu se rozhodli třeba bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, senátorka Božena Sekaninová, která před šesti lety dosáhla vůbec nejpřesvědčivějšího vítězství, či předseda senátorského klubu strany Petr Vícha.

Těžký boj čeká také na ODS. Z 10 členů senátorského klubu čeká obhajoba hned čtyři. Do voleb jdou znovu Jaroslav Kubera a Jaroslav Zeman. Naopak končí pražští senátoři Tomáš Grulich a Daniela Filipiová. ODS se rozhodla v některých obvodech jít cestou podpory koaličních kandidátů. Třeba v Brně podporuje ODS rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka coby společného kandidáta STAN, ODS, TOP 09 a Zelených, v Praze 12 pak zase bývalého prezidentského kandidáta Pavla Fischera coby nezávislého s podporou ODS a TOP 09.

Naopak v nejlepší pozici jsou lidovci. Místo ČSSD se mohou stát nejsilnější stranou v Senátu. Z 16 mandátů obhajují jen tři. Za KDU-ČSL bojuje o další mandát třeba vsetínský starosta a bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Lidovci před dvěma lety při posledních senátních volbách výrazně posílili, obhajovali jen dva mandáty a vyhráli v sedmi obvodech. Jen posílit může také hnutí ANO, které má šest senátorů. Nikdo z nich svůj mandát neobhajuje.

Kandidují i Kratina, Martinec, Drahoš nebo Paroubek

Senátní volby opět přilákaly také řadu známých jmen. K zajímavým soubojům se, jako již tradičně, schyluje v Praze. Proti Pavlu Fischerovi se v Praze 12 postaví třeba bývalí poslanci Marta Semelová (KSČM) a Ivan Pilný (ANO). Evu Sykovou v Praze 4 vyzvou bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (STAN v koalici s TOP 09, KDU-ČSL, a Zelenými) a Petr Hannig (Rozumní).

V Praze 8 se utkají i bratr Tomio Okamury Hayato (KDU-ČSL s podporou Zelených) a bývalý 1. náměstek na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht (Piráti). A v Praze 2 vyzvou současného senátora za Piráty Libora Michálka prezidentský kandidát Marek Hilšer (nezávislý), herec Vladimír Kratina (ODS) a sociolog a bývalý poslanec Ivan Gabal (Zelení).

O kandidaturu na Litoměřicku usiluje David Rath. Bez upřesnění obvodu oznámil kandidaturu za SPD písničkář Pepa Nos. V Chrudimi se o uvolněné místo po bývalém předsedovi Strany práv občanů – Zemanovci Janu Velebovi ucházejí exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a hokejová legenda Vladimír Martinec (SNK ED a Soukromníci).

Zajímavý souboj nabídne i obvod 47 Náchodsko, kde chtějí místo po Lubomíru Francovi získat šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL a podporou STAN), bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a exposlankyně Soňa Marková (KSČM).

O velký comeback se pokusí bývalý premiér Jiří Paroubek. Ačkoliv se mu nepodařilo zajistit podporu ČSSD, bude kandidovat, jako nezávislý kandidát, v Ostravě. Tam obhajuje mandát horolezec Leopold Sulovský (Ostravak). ODS a TOP 09 v tomto obvodě podpořili nezávislou kandidátku Zdenku Němečkovou Crkvenjaš, která byla vedoucí týmu lékařů starajících se o malou Natálku popálenou při žhářském útoku ve Vítkově. Jejím manželem je bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

Vybírat své senátory ve 27 volebních obvodech půjdou voliči 5. a 6. října společně s kandidáty do obecních zastupitelstev.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688