Markéta Höfferová
(Kurzy.cz)
27.07.2018 12:32:20

Počasí se neumoudří: Výstraha před sobotními silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu (předpovědní výstražnou informaci) kvůli očekávaným silným bouřkám, trvajícím vysokým teplotám a zvýšenému nebezpečí požárů. Zachovává nebezpečí požárů, ale pro sobotu 28. 7. rozšiřuje území platnosti vysokých teplot a přidává výstrahu před silnými bouřkami.

Nad střední Evropou se bude v nevýrazném tlakovém poli udržovat velmi teplý vzduch. V sobotu 28. 7. později odpoledne a večer bude z Německa do Čech postupovat slábnoucí studená fronta, která se bude v neděli 29. 7. nad naším územím rozpadat.

V důsledku dlouhotrvajícího teplého a převážně suchého počasí přetrvává v ČR nebezpečí požárů. Vysoké riziko je zejména ve středních a severozápadních Čechách, od neděle 29. 7. se pravděpodobně rozšíří i na západ Pardubického a Královéhradeckého kraje. Očekávané přeháňky a bouřky v následujících dnech se vyskytnou pouze lokálně a situaci v postižených oblastech výrazně nezlepší. Výstraha platí zatím do odvolání, podle aktuální situace bude v dalších dnech upřesněna.

Nejvyšší teploty budou dnes (pátek 27. 7.) v severozápadní polovině Čech a zítra (sobota 28. 7.) navíc také na jižní Moravě, na severu Plzeňského a západě Pardubického a Královéhradeckého kraje vystupovat na hodnoty 30 až 33 °C.

Zítra (sobota 28. 7.) se v odpoledních hodinách budou na našem území ojediněle vyskytovat silné bouřky. Nejprve se budou vytvářet na horách, později místy i na ostatním území, ve večerních hodinách se zejména v Čechách vyskytnou v souvislosti se studenou frontou postupující od západu. V silných bouřkách očekáváme zejména kroupy a silné nárazy větru kolem 20 m/s (72 km/h), na východě hlavně přívalové srážky s úhrny kolem 35 mm. Bouřky bez výraznějšího postupu očekáváme i dnes odpoledne, ale v úhrnech by mělo spadnout ojediněle kolem 25 mm, což nesplňuje kritéria pro vydání výstrahy.

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

  • V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
  • Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.
  • Dbát na úsporné hospodaření s vodou.
  • Být si vědom toho, že požáry mohou vzniknout i při úderu bleskem. Doporučení k eliminaci přehřátí a dehydratace organismu:
  • Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům. Doporučení ke zmírnění následků silných bouřek:

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).

Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ (https://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/inca-cz/short.html) nebo v aplikacích mobilních zařízení.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty