TNBiz (TN.cz)
27.07.2018 08:35:36

Nejdelší zatmění je tu. Odkud bude Měsíc nejlépe vidět? Přehled míst

Páteční unikátní zatmění Měsíce byste si rozhodně neměli nechat ujít. A pokud si ho chcete skutečně pořádně užít, vyrazte na hvězdárnu. Po celém Česku astronomové pořádají veřejná pozorování, při kterých se na Měsíc budete moct podívat profesionálními dalekohledy!

Čeká nás vůbec nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Viditelné bude za příznivého počasí z celého Česka a výhodou je, že oproti zatmění Slunce, při kterém si musíte chránit oči, teď žádné speciální pomůcky nepotřebujete. Stačí si najít vhodné pozorovací místo, nejlépe někde za městem, kde vás nebude rušit světelné znečištění. A nezapomeňte se také tepleji obléct, zatmění totiž potrvá několik hodin.

Sledovat zatmění můžete online na našich stránkách

Podívejte se také: Zatmění měsíce: Co nás v pátek čeká minutu po minutě?

Daniel Stach o dnešním zatmění Měsíce: co se bude dít, jak to bude vypadat a kde nejlépe pozorovat:

Pokud chcete mít ze zatmění skutečný zážitek, vyrazte na hvězdárnu. Pořádají akce takřka v každém kraji. Několik jsme jich pro vás vybrali:

 

Hvězdárna a planetárium Brno

Když bude pěkné počasí, tedy na obloze zahlédneme Měsíc, začne na Hvězdárně a planetáriu Brno pozorování noční oblohy hned po setmění. A nejen to! Od 21. hodiny budou připraveny dalekohledy i speciální světelné instalace.

 

V parku například najdete světelnou instalaci, která představí jednotlivé fáze zatmění. Vykoupat se můžete i v zářící měsíční vodě v bazénech na koupališti, kde atmosféru Měsíční noci dokreslí Měsíc virtuální! Ostatně právě z koupaliště bude nejlepší výhled na počáteční fázi zatmění.

 

Centrum tmavé oblohy – Beskydy

Pozorování bude v Centru tmavé oblohy ve Starých Hamrech probíhat od 20:30 do 24 hodin, je však nutné si předem rezervovat místo. "Našimi dalekohledy se podíváme mnohem dál než jen na Měsíc. Odhalíme tajemství, která v sobě ukrývají hvězdy, podíváme se na barvy hvězd. Rozpoznáme dvojhvězdné systémy, podíváme se na několik planet Sluneční soustavy, večer na Venuši, po setmění na Jupiter a Saturn a na konci pozorování na planetu Mars," láká centrum.

 

Hvězdárna Tábor

Pokud bude přát počasí, otevře se hvězdárna ve 20 hodin. Kromě samotného pozorování zatmění se můžete těšit také na promítání astronomických fotografií.

 

Hvězdárna a planetárium České Budějovice, pobočka Kleť

V případě jasného počasí je od 21 do 24 hodin připraven komentovaný pokus o pozorování vhodnými dalekohledy hvězdárny. Ten bude závislý také na možnostech výhledu přes park Háječek.

 

Hvězdárna ve Vlašimi

"Zveme obdivovatele hvězdné oblohy a zvláště nebeských úkazů na pozorování úplného zatmění Měsíce na vlašimskou hvězdárnu. V případě jasného počasí budeme úkaz pozorovat pouhým okem i dalekohledy hvězdárny," láká hvězdárna. Začíná se v půl deváté a vstupné pro dospělé činí 60 korun, pro děti 30 korun.

 

Hvězdárna Ondřejov

Pozorování bude probíhat v historické části ondřejovské hvězdárny (Západní a Centrální kopule). "Nabídneme pohled na Měsíc dalekohledem a zodpovíme vaše dotazy - od 20:30 do 00:30. Měsíc vychází přibližně ve 20:45, chvilku bude trvat, než ho spatříme za stromy. Úplné zatmění začíná ve 21:30 a končí ve 23:13. Vstup zdarma, těšíme se na vás," láká hvězdárna.

 

Městská hvězdárna ve Slaném

Úplné zatmění měsíce bude možné pozorovat od 20 hodin až do půlnoci. Akce se bude konat jen za jasného počasí.

 

Hvězdárna v Rokycanech

Za jasného nebe bude na hvězdárně probíhat sledování úplného zatmění Měsíce a planety Mars. Akce se uskuteční i za nepříznivého počasí a pozorování bude nahrazeno programem v sále hvězdárny. Startuje se v sedm hodin večer.

 

Techmania Science Center

Kromě samotného pozorování bude pro návštěvníky Science Centra připraven doprovodný program. Budou moci ochutnat originální nápoje, občerstvení a malé pozornosti s vesmírnou tematikou, pro děti jsou připravené aktivity, při kterých se nejen pobaví, ale také něčemu přiučí.

 

Hvězdárna a planetárium v Uherském Brodě

Hromadné pozorování nabízí hvězdárna všem, kteří chtějí mimořádné zatmění Měsíce spatřit. Už ve 20:45 bude samotnému pozorování předcházet informativní přednáška. Jev budou ve hvězdárně také fotit a nejlepší snímky zveřejní.

 

Hvězdárna Valašské Meziříčí

Hvězdárna zve k pozorování hned na dvě místa ve Zlínském kraji. Prvním z nich bude městská hvězdárna. "Počátek částečné fáze zatmění Měsíce bude z areálu obtížně pozorovatelný. Výhled budou zakrývat okolní stromy. Proto počátek budeme sledovat z vhodných míst v areálu hvězdárny pomocí přenosných dalekohledů," upozorňuje hvězdárna.

 

Kromě pozorování průběhu zatmění Měsíce bude možnost pozorovat vybrané objekty noční oblohy, zejména planety Jupiter a Saturn, později v noci také planetu Mars. "Dále budeme pozorovat jasné a dobře pozorovatelné hvězdy v našem kosmickém okolí: Vegu, Altair, Arcturus, či zajímavé dvojhvězdy: Alcor a Mizar, epsilon Lyr, Albireo," dodávají pracovníci. Vstupné pro dospělého 40, pro děti 30 korun.

 

Druhým místem, ze kterého bude možné zatmění pozorovat, bude hrad Lukov, a to od 20:30. Sem se ale musíte předem registrovat. Vstupné činí pro dospělé 60, pro děti 40 korun.

 

Hvězdárna Barona Artura Krause
Hvězdárna v Pardubicích bude mimořádně otevřena pro veřejnost od 20:30 do 23:30.

 

Hvězdárna Třebíč

Pozorovat úplně zatmění budou také v Třebíči. Hvězdárna se pro veřejnost otevře v půl deváté večer. Na vstup si připravte 20 korun.

 

Zatmění v Nových Butovicích

Pražská pobočka České astronomické společnosti pořádá pozorování úplného zatmění Měsíce. Celovečerní akce je určena pro širokou veřejnost a nebude pouze o pozorování zatmění Měsíce. V průběhu večera a noci bude možné postupně pozorovat i Slunce a jeho aktivitu, nejjasnější planety naší Sluneční soustavy - Venuši, Jupiter a Saturn a nakonec i hvězdnou oblohu a jasné objekty vzdáleného vesmíru.

 

Dále si budete moci prohlédnout astronomickou techniku a popovídat si o pozorování oblohy, astronomických a příbuzných tématech. Hlavním tématem ale bude úplné zatmění Měsíce, které začne přibližně ve 20:24 hodin. Akce začíná v šest večer.

 

Štefánikova hvězdárna na Petříně

Na Petříně nabízí astronomové pozorování specializovanými dalekohledy, v případě velkého zájmu rovněž dalekohledy běžně nepřístupnými, a odborný výklad k úkazu. Vstupné je v běžném režimu, tj. dospělý 80 , dítě 60 , rodina 190 . Rezervace není nutná.

 

Astronomická společnost Chomutov

"Během noci budeme pozorovat: Měsíc, Venuši, Jupiter (a jeho čtyři největší měsíce), Saturn, Mars a letní souhvězdí. Můžete si přinést i svůj vlastní dalekohled a pozorovat spolu s námi," zvou astronomové. Sraz zájemců je ve 20 hodin na louce vedle parkoviště, které je před kinem Oko. Nezapomeňte si vzít teplé oblečení a vhodnou obuv. Pokud se zdržíte déle, přineste si kempinkovou židli nebo rybářskou stoličku. Vstup zdarma.

 

Hvězdárna Františka Krejčího

Akce v Karlových Varech startuje v půl deváté. Pozorování předchází úvodní přednáška a pozorování úplného zatmění Měsíce. V době úkazu bude možno pozorovat také celou řadu jiných objektů oblohy. Skupiny se pouští do hvězdárny vždy po hodině, a to v maximálním počtu 40 lidí.

 

Hvězdárna Turnov

Hvězdárna se otevře ve 20:30 a zůstane otevřena do půl jedné ráno. Za jasného počasí se bude dalekohledy pozorovat nejen zatmění Měsíce, ale také planety Venuše, Jupiter, Saturn a Mars.

 

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

V pátek 27. července ve 20:30 začíná na hvězdárně v případě příznivého počasí pozorování úplného zatmění Měsíce. "Nenechte si tento zajímavý úkaz ujít," láká hvězdárna.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty