Česko je vyschlé jako troud, hasiči mají dvakrát víc práce než loni

TNBiz, 26.7.2018

Kvůli horku a suchu Česko trápí desítky požárů denně. Hasiči teď vyjíždějí i dvakrát častěji než loni o prázdninách. Navíc mohou plameny kvůli silnějšímu větru rychleji postupovat.

Dnes se rozšířilo varování před vysokými teplotami, nebezpečí požárů dál platí pro Prahu a tři kraje. Nižší teploty a vydatnější srážky nás navíc v nejbližších dnech nečekají.

Teploty přes 30 °C a téměř žádné srážky. Louky a lesy jsou vyprahlé - k požáru stačí málo. Varování před zakládáním ohňů v přírodě momentálně platí pro Prahu, Středočeský, Ústecký a Liberecký kraj.

Že počasí je extrémně teplé a suché, dokládá i to, že v porovnání s loňským červencem hasiči řeší asi jednou tolik případů - na území celé České republiky je to zhruba stovka požárů denně.

Kvůli horku a suchu hoří především v lesích a na polích. Oheň se navíc velmi rychle šíří. Hořet často začne kvůli nedbalosti - třeba od nedopalku cigarety, nebo auta s horkým výfukem u suché trávy. Terén navíc práci komplikuje, doprava vody hapruje.

Žně letos díky brzkému příchodu léta začaly dříve než jiné roky, a tak i požáry od zemědělské techniky přišly dřív. Výstrahy meteorologů se objevily dokonce už na jaře.

Za posledních 20 let byly větší problémy jen v roce 2015. Horkých a suchých dnů s rizikem požárů ale ještě letos bude přibývat. Vysoké teploty s minimem srážek totiž prý vydrží minimálně do 10. srpna.

Čtěte více: Suché počasí sužuje zemi, kde chybí voda nejvíce? 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy