BHS (BH Securities a.s.)
Komodity  |  25.07.2018 16:31:53

Čerpací stanice zlevňují. Na světových trzích však cena ropy roste

V uplynulém týdnu došlo ke snížení cen pohonných hmot. Průměrná cena benzínu dosahuje hodnoty 33,28 koruny a nafta se prodává za 32,46 koruny. Benzín i naftu lze oproti předchozímu týdnu pořídit o zhruba 10 haléřů levněji. V příštím týdnu by se řidiči měli dočkat dalšího zlevnění pohonných hmot k čemuž přispívá relativně nízká cena ropy a posilující koruna vůči dolaru.

Cena ropy Brent se aktuálně obchoduje kolem úrovně 74 dolarů za barel. Oproti minulému týdnu je cena ropy o 2 dolary za barel vyšší, nicméně pro aktuální ceny na čerpacích stanicích je důležitější srovnání s cenou ropy před dvěma týdny, kdy se obchodovala poblíž úrovně 78 dolarů za barel. Současná cena ropy proto umožňuje další snižování koncových cen na čerpacích stanicích.

V uplynulém týdnu začala posilovat koruna vůči dolaru, což je další faktor, který umožní snižovat ceny na čerpacích stanicích. Kurz koruny se začíná přibližovat k úrovni 22 CZK/USD a je nejsilnější od 9. července. Silnější koruna umožňuje levněji nakupovat ropu a pohonné hmoty, které do České republiky dovážíme ze zahraničí.

Při současných cenách ropy a kurzu koruny vůči dolaru existuje prostor pro snížení cen pohonných hmot kolem 20 haléřů. Pumpařům však narůstají náklady na nákup pohonných hmot z důvodu vysoké proměnlivosti cen na trzích. Lze proto očekávat, že čerpací stanice budou koncové ceny snižovat s velkou obezřetností v řádu haléřů.
 
Na světových trzích jsme si mohli všimnout růstu ceny ropy po oznámení, že by Írán mohl blokovat vývoz ropy z Perského zálivu, pokud budou Spojené státy blokovat jeho vlastní vývoz formou sankcí. Americká administrativa na tyto výroky reagovala zesílením tlaku na zastavení dodávek u všech zemí, které íránskou ropu dováží. Růst ceny ropy na trzích byl zapříčiněn i poklesem stavu zásob ropy ve Spojených státech.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688